Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbrevet | Barnmorskor förr

Den sista verksamma jordemodern som verkade i Jämtland, som jag känner till, var Brita Lindell í Gunnarvattnet. Man hade 14 mil till lasarettet, vägar och kommunikationer var inte av dagens datum, så man nyttjade de kunskaper som fanns i bygden. Så var det på många platser.

Brita Lindell levde mellan åren 1898 och 1985. Hon var snäll och omtänksam och kunde även vara behjälplig när någon var sjuk. Man kallade också på henne om något av djuren drabbades av sjukdom. Hon var alltså både läkare och veterinär i byn. Men hon var främst jordemor!

Så småningom fick vi utbildade barnmorskor, men jordemödrarna i avlägsna bygder nyttjades ändå – det tog årtionden innan de utbildade fanns i varje kommun.

Jordemor kom tidigt att aktas och vördas. Redan i Gamla Testamentet, 2 Moseboks första kapitel, berättas det om Sifra och Pua.

Kungen i Egypten hade befallt de hebreiska barnmorskorna att när de förlöste skulle de döda alla nyfödda hebreiska pojkar. Var det en flicka skulle hon få leva. Men Sifra och Pua fruktade Gud och lät även sönerna leva.

Ordspråket i Bibeln "Du ska frukta Gud mer än människor" åberopades av barnmorskan i Växsjö som vägrade assistera vid aborter (2014).

På grekiska heter jordemor Maia. Sokrates mor var Maia och från den tiden kommer ordet maietik som betyder förlossningskonst.

Maietik kom med tiden att bli namnet på Sokrates filosofi Tankarnas förlossning.

Berta Magnusson