Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbild: Unik guckusko

Guckuskon är en fantastisk blomma, till utseendet kanske vår mest exotiska orkidé som kan bli mer än 50 cm hög.

Guckuskon är den största bland våra orkidéer och domineras av en toffellik, glänsande vaxgul läpp.

Blomman är en sällsynt orkidé men uppträder här och var i större, täta bestånd. Mest påträffas den i kalkrika områden. I Jämtland, bland annat runt Storsjön, finns många lokaler utifrån våra kalkrika marker som uppkommit genom den så kallade silurperioden. Vi har med andra ord blivit gynnade med stora möjligheter att beskåda denna rara orkidé. En lokal som undertecknad årligen besöker är Vikekärret på Rödön, där det oftast är mängder av guckuskor och även många besökare som här får en naturupplevelse av både blommor och detta fantastiska blekeområde som också känns exotiskt.

Guckuskon på bilden är just från Vikekärret. Blomman inramas normalt av fyra långspetsade, mörkt rödbruna, ofta något skruvvridna kalkblad. Just denna blomma är extra unik, kalkbladen är här gulgröna vilket är mycket sällsynt. Denna planta upptäcktes ifjol och i år blev det två besök för att återse just denna unika guckusko.

Text och bild: Rolf G. Swedbergh