Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbild: Rotvälta, modell större

För en tid sedan blev det en vandring i omgivningarna av Sunne kyrka. Något nordväst om kyrkan finns Prästnäset med omgivande holmar. Vid näset blev det en överraskning i form av den största rotvälta som undertecknad någonsin sett. Imponerande är bara förnamnet. Ser faktiskt ut som ett urtidsmonster på marsch genom terrängen. Inte undra på att man ryggade tillbaka vid denna anblick.

Rotvältor är farliga platser och det gäller att hålla sig på avstånd. Kommer man för nära kan en olycka ske om vältan mot förmodan slår tillbaka. Vill man se rotvältan i dag får man ta båten, eftersom Storsjöns vattenstånd höjts rejält sedan mitt besök där.

Orsaken till detta fallna träd torde vara någon av de senaste stormarna, varför inte Ivar. Området nära Sunne kyrka drabbades hårt av Ivar och nu är området avverkat och upprensat, och med nya utsikter som man inte sett på länge.

Text och bild: Rolf G. Swedbergh