Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbild: Lappugglehäckningar

Annons

I sommar har jag kunnat följa lappugglehäckningar på två ställen. Ett ugglepar häckade i en högstubbe i skogen. Den andra häckningen ägde rum i en låda som någon satt upp på en trädstam.

Det började med att jag såg en lappuggla vid vägkanten i en by i Jämtland. Jag misstänkte att det kunde finnas en häckning, så jag kollade lite i skogen. Då hade jag tur och hittade bostubben. Där låg redan en lappuggla på ägg. Jag fick tips om att det skulle finnas ett ugglepar som häckade i en låda på en trädstam. Mycket riktigt kunde jag se ett ugglehuvud skymta i lådan.

Det var tre kilometer mellan häckningsplatserna. Jag besökte ugglan i stubben flera gånger för att ta bilder, och jag kunde tillslut se näbben av en uggleunge under den vuxna ugglan. Jag hade förhoppningar om en lyckad häckning i boet i stubben men det blev ett sorgligt slut. En dag när jag kom till boet syntes inte den vuxna ugglan till och i boet låg en död unge. Sorgligt men så kan det bli i naturen. Ungen var också mycket liten. Ugglorna som häckade i lådan däremot födde upp två stora fina ungar. De tittade nyfiket på mig när jag tog bilder av dem.

Lappugglan är en stor uggla som mest häckar i norra Sverige men vid god sorkförekomst kan den häcka längre söderut.

Text och foto: Jan Erik Nord