Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbild: Geologiska sevärdheter i Ljåbodarna

Under senhösten i fjol, strax innan vintern anlände, blev det ett besök vid Ljåbodarna (Ljåbuan) efter Fäbodvägen, väster om Persåsen, tillsammans med bland annat goda vännen Benkt Svensson.

Annons

Efter avtagsväg från Fäbodvägen blev det en knagglig väg att åka. De sista kilometrarna blev det att ta sig fram med apostlahästarna. Dagen till ära var det en klar höstdag med sol och för årstiden ovanligt varmt och skönt.

Ljåbodarna, som betyder Liebodarna, är en ovanligt vackert belägen fäbodvall med Oviksfjällen som inramning. Vid ett tidigare besök här var bodarna i dåligt skick. Vid nuvarande besök har fäbodarna fått sig en rejäl upprustning och också fått pris av Heimbygda. Det var härligt att se denna scenförändring. Fäbodvallen har anor redan från 1600-talet.

Fortsätter man förbi fäbodarna kommer man till en pilgrimsled (Jämt-Norgevägen) som passerar här där vi också gick en kortare sträcka.

En annan stor geologisk sevärdhet, som finns mellan Ljåbodarna och pilgrimsleden, och som uppkommit från inlandsisens avsmältning, är de storslagna torrdalarna (smältvattenrännor). De väldiga smältvattenmängder som strömmade norrut längs Oviksfjällens östsida mellan isen och fjället eroderade fram dessa breda flacka, numera ofta försumpade dalar.

I sanning en fantastisk tur med både fäbodar, pilgrimsled och kvartärgeologi i en härlig blandning och en underbar höstdag. En tur hit kan verkligen rekommenderas.

Text och bild: Rolf G. Swedbergh