Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs Rasmus i stället!

Rasmuf på luffen är en barnbok(!), med en handling skildrad i en diskbänksrealism, som inte står Dickens efter. Författare till boken är statsminister Fredrik Reinfeldt.

Annons

Boken handlar om Rasmuf som växer upp i ett segregerat och slitet miljonprogramsområde och hoppas på att få en ungdomspraktikplats. Men arbetsgivarna som kontaktar den lokala arbetsförmedlingen väljer alltid någon av Svenssonsönerna och/eller döttrarna så Rasmuf väljer att gå den breda vägen.

Han sticker från förorten och hamnar snart i klorna på uteliggaren Sven Otto Lattrin. Rasmuf och Sven Otto slår följe. Medan de tjuvåker på tunnelbanan hittar de på en egen visa, Arbetslinjen. För att försörja sig spelar Sven Otto dum, sjunger Arbetslinjen och säljer valfläsk(!), medan Rasmuf uppmanar utrikes födda runtom på de betonggrå förortstorgen att köpa av Sven Otto, mot löfte om att de ska få pengarna de lagt ut tillbaka senare, något av Ebberöds bank.

Men vad gör man inte för att få kränga lite unket valfläsk i tider som dessa? Tycks Reinfeldt resonera.

Rasmuf genomskådar snart Sven Otto, byter ut Rasmuf mot det helylle-svenska namnet Rasmus, och helt plötsligt har han fått jobb.

Bespara era barn en massa mardrömmar. Och i stället läs för dem något av Astrid Lindgren, Rasmus på luffen, förslagsvis.

Tom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel