Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lås dörren för tjuven

Stölderna på mittuniversitetet har ökat de senaste veckorna.

– Dagtjuven utnyttjar vår brist att låsa dörrarna, säger säkerhetschefen Bo Ekwärn.

Det är när personalen eller studenterna lämnar sina rum eller bord för ett kort ögonblick som det händer. En universitetsanställd ska bara gå ut i korridoren för att hämta ett papper i skrivaren och på två röda sekunder att plånboken borta.

– Ficktjuvarna har varit ett större problem hos oss än i Sundsvall. Därför har vi lärt oss att låsa dörrarna, men ibland slarvar vi och det är då det händer, säger Bo Ekwärn, säkerhetschef på Mittuniversitetet.

Det var också därför han nyligen gick ut med en uppmaning till alla anställda:

"På förekommen anledning så vill jag uppmana dig att låsa ditt kontor när du inte har uppsikt över det. Det kommer in rapporter om att stölder på kontor ökat de senaste veckorna i offentliga byggnader i Östersund".

För tio år sedan gick det en epidemi av stölder i Östersund. Bo Ekwärn berättar att han skrev minst en polisanmälan var fjortonde dag.

Hittills i år har fem polisanmälningar om stölder och tillgrepp polisanmälts på campus i Östersund.

Vad är mest begärligt för tjuvarna att stjäla i dag?

– Förr var det datorer och laptoppar och så även i dag men de begärliga mobiltelefonerna och surfplattorna blir mer och mer vanliga stöldobjekt. Tyvärr drabbas inte bara våra anställda utan även studenterna. De bär ofta ganska fina grejer på sig.

Ett problem för universitetet, som framför allt drabbar campus i Sundsvall men även inträffar i Östersund, är de nattliga inbrotten – oftast via fönster på kontorens bottenplan.

– Vi har haft fyra stycken sedan i våras. Det är tjuvar som går in genom rutan och plockar ut grejorna. Det är därför jag nyligen har gått ut med meddelande om att dra för gardinerna.

– De flesta inbrotten via fönster sker när tjuven först fått en liten bild av vad som förvaras på insidan. Om tjuven kan gå och spana in genom våra fönster i nattens mörker, så bjuder vi på oss själva lite för enkelt och då kan tillfället bli tjuvens möjlighet.

Stölderna har minskat dramatiskt sedan toppåren i början av 2000-talet, men de inträffar fortfarande och kan också vara rätt jobbigt för de anställda som utsätts för regelrätta inbrott i sina egna kontor.

– En del mår inte bra och många känner sig kränkta av att utsättas för ett inbrott, säger Bo Ekwärn.

– Vi försöker jobba mer med att hantera de mjuka problemen som kommer sen, efter inbrottet. Vi pratar med de som drabbats. Det gör även skyddsombuden, sätter sig en stund och snackar med dem.