Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larz-Kristerz

/
  • Larz-Kristerz från Älvdalen har på allvar tagit klivet ut i rampljuset. Från vänster:  Mikael Eriksson, trummor, Morgan Korsmoe, bas, Kent Lindén, klaviatur, Peter Eriksson, sång och gitarr, Stefan Nykvist, sång och gitarr och Trond Korsmoe, gitarr.  Foto: Pressbild

LT fick ett snack med sångaren Peter Larsson i Larz-Kristerz.

Annons

Folk är som tokiga i Larz-Kristerz, ni slår publikrekord var ni än drar fram. Vad är hemligheten bakom er framgång tror du?

– Jag tror att det är glädjen och kärleken till musiken. Folk ser att vi har roligt på scenen och det smittar av sig. Vi bjuder på oss själva och skojar med publiken.

Ni bildades 2001. Hur tycker du att branschen förändrats på åtta år?

– Vi har ju, till skillnad mot Scotts, inte varit ute på det här sättet förut utan levt i bakgrunden och spelat på bröllop, kalas och enstaka dansgalor. Det här är en helt ny värld för oss. Jag kan bara referera till vad andra dansband säger: Folk verkar gå ut igen, trenden har vänt. Dansband har blivit rumsrent och coolt.

En ny värld säger du, gillar du den nya världen?

– Ja, det är väldigt kul. Visst, det är stor skillnad på en bystugespelning och det som vi upplever nu. Men musiken är samma och vi är fortfarande samma killar.

Ni är kända för era 70-talsinspirerade scenklädsel. Har ni klätt er så från starten?

– Ja, Larz-Kristerz ursprungsidé var att vi skulle göra en spelning och ingenting mer. Av ren nyfikenhet ville vi se ut och låta som ett dansband från 70-talet med gamla Hagströms-gitarrer. Sen har allt bara fortsatt.

Det finns de som tycker att ni driver med dansbandskulturen.

– Ja, men se det gör vi absolut inte. Och jag tror att fler och fler börjar inse att vi gör en seriös hyllning till de gamla dansbanden från 70-talet. Med mycket humor och kärlek. Det känns som om det var roligare på 70-talet.

Er senaste skiva ”Hem till dig” kom i februari och har redan sålt dubbel platina. Berätta om den.

– Skivan bygger mycket på det som vi anser var det bästa vi gjorde i Dansbandskampen plus några nyskrivna låtar. Detta har vi sedan blandat med klassiska örhängen på Larz-Kristerz-manér. Vi sålde faktiskt 50 000 ex redan innan den släpptes.

Ni har turnerat väldigt flitigt den senaste tiden. Vad gör ni i bussen mellan spelningarna?

– Vi gör inte så mycket mer än att sova. Larz -Kristerz är en ganska tråkig orkester, men i och med att vissa av oss jobbar med annat under veckorna går mycket värdefull tid för vila förlorad.

Vad jobbar ni med under vardagarna?

– Trond, Stefan och Morgan är visserligen arbetslösa. Men jag kör lastbil och Micke driver en datorfirma tillsammans med sin bror.

Slitsamt?

– Jo, det är en viss omställning eftersom man på vardagarna går upp samma tid som när man går och lägger sig på helgerna.

Men kan ni inte sluta jobba och leva på dansmusiken nu?

– Jo, det skulle vi kunna om vi ville. Men vi gillar att hålla det på en lagom nivå och stå för kvalitet snarare än kvantitet.

Hade ni ens kunnat drömma om genomslagskraften i Dansbandskampen?

– Nej, och vi som inte ens hade tänkt vara med och tackade nej tre gånger. Både Dansbandskampen och Let’s dance har gjort så att folk har fått upp ögonen för dans. Man ser framför allt många fler unga som söker sig ut till dansbanorna nu. Vi har en blandad publik mellan 18–70 år och alla verkar komma överens och ha roligt tillsammans.

Vad tycker du och de andra i bandet om att göra när ni är lediga?

– Just nu är vi aldrig lediga, men jag ser i alla fall fram emot en bra motorcykelsäsong. Jag gillar att fotografera och samla på gamla kameror också.

Tycker du själv om att dansa?

– Ja, det är trevligt, men jag är inte direkt någon mästare på det. Myten om att dansbandsmusiker själva inte kan dansa stämmer nog är jag rädd.

Den bästa dansbandslåten genom tiderna?

– Det blir en låt med bra sväng från 70-talet: ”Eva” med Jörgen Edman och polarna är ganska rolig egentligen.

Vad vill du hälsa till jämtarna inför helgens dansbandsgala?

– Snöra på er dansskorna och ta med ett glatt humör så sköter vi resten.

Vad är det första du tänker på när jag säger Scotts?

– Väldigt trevliga killar och duktiga musiker.

Mer läsning

Annons