Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Winnerbäck ”Tänk om jag ångrar mig och sedan ångrar mig igen”

(Universal)

På nätet: myspace.com/larswinnerback

Annons

Betyg: 3 Med alarmerande gitarrer och popiga synthar piskar Lars Winnerbäck upp en stämning långt bortom visans enkla klagan. En ljudkuliss av Sami Sirviö-riff, hetsiga stråkar och och vemodiga kvinnoröster bakom var refräng. Texterna, skrivna med melankolisk hand i svartaste bläck, pendlar i klassisk Winnerbäck-ton mellan knävikande kärlek, slaskiga trottoarer och ouppfyllda önskningar någonstans mellan Stockholm syd och Krakow.

Det pigga tilltaget att spela rock’n’roll till trots: För oss ofrälsta är det under skivans ballad-täta andra hälft som Lars Winnerbäck når de högsta höjderna. I ”Jag fattar alltihop” förvirrar sig pianokompet ut i ett arrangemang förvridna ”Sgt. Pepper”-stråkar bara för att sedan - likt en vilsen Winnerbäck - landa i något storslaget och suveränt.

”Fribiljett mot himlen” är en pampig rockballad som stegrar vackert mot avslutande ”Berätta hur du gör”; en sista dansen-melodi som reser sig över den trista genren vi kallar för visrock och som – lite vågat gissat – kan vara vara årets bästa stycke svenskspråkig musik.

”Tänk om jag ångrar mig och sedan ångrar mig igen” är Winnerbäck som vi känner honom. Om än lite tyngre, lite hårdare. Och med en första hälft lika melodistinn som skivans avslutning hade betyget sannolikt nått ännu högre höjder.

Mer läsning

Annons