Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Wiklund

Min lillebror Lars Wiklund avled den 17 februari 2013 i sitt hem i Östersund.

Lars föddes 1959 när familjen bodde i Grubban, Krångede. På hösten samma år gick flytten till Vikbäcken i Hammarstrand.

När det blev dags för gymnasiestudier bar det av till John Ericssonskolan i Östersund, ingenjör som övriga bröder skulle man bli. Alléhemmet blev en fast punkt för den som lyckades få en plats.

Fältjägarregementet blev Lars placering för de obligatoriska månaderna av värnpliktstjänst.

Vår äldre bror Bruno arbetade på Sunds AB i Sundsbruk och genom det fick vi båda småbröder påbörja vår yrkesbana där. Lars kom tidigt i kontakt med datorn som ritverktyg och redan då var det 3-dimensionellt som gällde.

Efter Sunds bar det av söderut och Lars jobbade som konsult på flera olika firmor bland andra Tetra Pak och ABB. Han har, vid det svenska företaget Ski Selector, varit med och utvecklat en mätapparat för längdskidors spann. Sin sista tid arbetade Lars också med utveckling av sportverktyg för Marsblade som utvecklar en unik typ av inlines för ishockeyspelare.

Lars gillade att röra på sig och utövade en mängd olika sporter. Hans största passion var utförsåkning som började i tidig ålder hemma i Hammarstrandsbacken. Höjdpunkten där var att åka upp på toppen med bil innan liften hade öppnat så att han skulle kunna ta ett störtloppsåk i en nypistad och folktom backe. Med åren tog han sig iväg både till alperna och till Whistler i Kanada där han tillbringade många spännande och fartfyllda vinterveckor. Sommartid blev det mycket cykling med utforskande av terräng och stigar på mountainbike. En oerhörd mängd naturbilder blev till under hans friluftsliv, då han kunde kombinera med ytterligare en stor passion, fotografering. Hans dialådor och hårddiskar är fyllda med fantastiska bilder, och det allra sista hobbyprojektet resulterade i ett antal hemsnickrade, smidiga blixtstativ som han skulle använda för produktfoto.

Motorsport var också ett stort intresse. Det började med motocross, han drog runt mellan olika banor med sin gamla PV och en specialbyggd crossvagn, konstruerad och byggd av storebror Bruno. Han tog även förarlicens för banracing, inte för att börja köra aktivt utan kanske mest för att få prova på riktigt häftiga bilar.

Golf utövades också under en period, konstruktören i honom tyckte inte att de puttrar som fanns fungerade som han ville så givetvis utvecklade han en egen.

Musik hade också en stor plats i hans liv och ingen möda eller pengar sparades för att få till det perfekta ljudet. När den digitala tekniken slog igenom tyckte han inte att det fanns någon färdig dator som uppfyllde hans krav så det blev till att bygga en egen, i den finns över 10 000 låtar att välja på. Givetvis hade han själv digitaliserat musiken från sin enorma skivsamling.

Lars var den som ärvde pappa Hugos fallenhet för finsnickeri och han tog vid i den snickarverkstad som pappa byggt. Han hade en utpräglad känsla för form och design parad med förmåga att även förverkliga och förena form och funktion. Där föddes under en sommarnatt Marsblades prototyp i trä.

Lars var mycket noggrann med att sköta sig både när gällde vad man stoppade i sig för mat men även att hålla sig i form, mån om att ha en mycket god hälsa och tränad fysik.

Ännu ofattbart är att hans liv tog slut i förtid och att allt gick så fort.

Anders Wiklund, storebror