Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Vilks svarar Zipsane

Han stoppas från Jamtli av Henrik Zipsane.

På sin blogg kallar Lars Vilks det för yrkesförbud – i LT går han i svaromål.

– Jag har inget problem med muslimer, säger Lars Vilks.

Lars Vilks tycker inte Henrik Zipsanes argument för att stoppa honom från Jamtli håller.

– Det förefaller inte att vara någon större bragd i det han har gjort. Jag kan inte se några bärande skäl till det, säger han.

Henrik Zipsane säger i en intervju med P4 Jämtland att det är ett problem att du tackat ja till att delta i en konferens i New York som arrangeras av den politiska organisationen Stop Islamisation Of Nations, SION. Vad säger du om det?

– Mitt deltagande där hänger helt ihop med mitt undersökande av den organisationen. Det är en del av mitt pågående konstprojekt där jag undersöker organisationen. Man kan göra konstprojekt om allting. Varför kan jag inte göra det om SION? Jag har inte sagt att jag delar deras åsikter.

Henrik Zipsane tycker att du svarat "märkligt" när du blivit tillfrågad om ditt deltagande i New York-konferensen?

– Jag förstår inte alls vad han menar. Jag har i en intervju (I Sveriges Radio Kulturnytt) citerat Mohammad Fazlhashemi som är professor i idéhistoria (vid Umeå universitet). Han har sagt att det finns en pågående modernisering av Islam men att denna ännu är en svag röst. Det är inget svepande att citera. Ska Fazlhashemi också göra avbön för sina skrifter? Jag håller väldigt hårt på att inte uttala mig negativt om muslimer. Och jag har inget problem med muslimer. Hans (Henrik Zipsanes) kritik där, han måste ha gått i taket på ren affekt. Jag förstår inte vad han menar.

Vad säger du till dem som tycker att du är islamofob?

– I så fall får de tala om på vilket sätt jag skulle vara det. I intervjun i Kulturnytt så förklarade jag var jag hämtat citatet från Fazlhashemi. Det klipptes bort. Förmodligen för att de ville göra inslaget mer intressant. Det är sånt man får räkna med.

Berätta om rondellhundarna och hur det fortsatt efteråt.

– Det var en markering att det bör vara fullt möjligt att göra satir av även religiösa symboler. Muhammed är en symbol som missbrukas i många sammanhang. Sedan publicerades en bild i Nerikes Allehanda. Det gjordes en väldigt avvägd ledare. Det ledde till en lång rad av protester. Och det spred sig som ringarna på vattnet.

Sedan har det gått några år. Nu säger du att du ska undersöka SION. Varför då?

– Det är en rad olika aktörer som finns i det här. Det enda jag värderar är om de är intressanta. Jag är intresserad av SION för att de verkar vara framgångsrika. Man har ingen kontroll av den organisationen. Det blir lättare att undersöka om man är på plats och deltar.

Om du hade ställt ut på Jamtli. Vad skulle du ha visat då?

– Jag hade tänkt att visa en video som inte alls har något med det här att göra. Det är en bearbetning av en fransk opera. Men ibland är det så att det räcker med att mitt namn nämns för att det ska bli en konflikt. Namnet Lars Vilks är väldigt laddat för vissa.