Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Palmqvists verk ställs ut i Alsen

/
  • – Jag är mest fascinerad av Palmqvists porträtt, säger Curt Lofterud. Nu hoppas han att någon ska känna igen vilka som finns på tavlorna.

För tio år sedan visste inte Curt Lofterud från Alsen att det fanns en diktare, fotograf och konstnär som tidigare verkat i samma bygd. I går invigde Lofterud sin utställning om Lars Palmqvist.

Annons

– Det är märkligt att jag aldrig tidigare fått höra talas om att det fanns en så duktig konstnär från den här bygden, säger Curt Lofterud. När jag äntligen fick vetskap om Palmqvist så blev jag mycket fascinerad av hans mångsidighet.

Lars Palmqvist föddes 1909 i Värmon i Alsen. Han blev tidigt föräldralös och fick då bo hos sin farbror. Lars Palmqvist saknade det rätta intresset för att bli jordbrukare, som var den vanligaste sysselsättningen på den tiden, utan han fick börja studera till lärare. När han var klar fick han anställning i Grenås, Hammerdal.

I Grenås började också hans konstnärliga bana och Palmqvist både fotograferade och målade akvareller. Han flyttar efter en tid till Ede i Offerdal, där han drabbades av tbc och fick tillbringa en tid på Solliden i Östersund, där han så småningom blev frisk. Men han fick inte fortsätta som lärare på grund av smittorisken. Då började han enbart att ägna sig åt konsten och diktandet.

Han kom ut med diktsamlingar och han ställde ut på konstutställningar där han blev mycket uppmärksammad.

Curt Lofterud berättar hur det gick till när han fick vetskap om Lars Palmqvist.

– Det var en auktion i hans hemgård förra året och där skulle det säljas ett 40-tal av Palmqvists tavlor. Jag och två andra konstintresserade köpte alla tavlorna eftersom de inte var så dyra och nu visar vi dem på den här utställningen. Jag såg direkt att det var något speciellt med de här tavlorna.

Lofterud är mest imponerad av de porträtt som Palmqvist har målat.

– Det skulle vara fantastiskt om några av besökarna skulle känna igen någon på tavlorna. Själv har jag ingen aning om vilka han har målat av.

Mer läsning

Annons