Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars och Annie ville göra en insats för barn

Paret Lars och Annie Svensson ville göra en insats. Nu har de två små barn familjehemsplacerade hos sig.
– Vi ville göra något som står oss nära, säger Lars Svensson.

Lars Svenssons föräldrar, som bor granne med honom och hans familj i Störåsen, började jobba som familjehem i början av 2000-talet. För några år sedan började han och hustrun Annie ta emot barn som blivit familjehemsplacerade.

– Vi visste att behovet var stort och vi hade plats. Därför kändes det naturligt att prova, säger Annie Svensson.

Att det har kommit nya barn utifrån har aldrig varit något problem för parets två biologiska barn.

– Det är beundransvärt från deras sida att de har släppt in dem så nära. Jag tror att det här är bra för dem också. De får också de värderingar som vi står för, att man ska hjälpa och ta hand om andra – om man kan. Får de med sig det ut i livet tycker vi att det är något positivt, säger Lars Svensson.

Att ha barn familjehemsplacerade hos sig har ökat förståelsen för hur andra familjers situation kan se ut, tycker Anne Svensson.

– Man lever i sin lilla bubbla och tänker inte så mycket på hur grannen har det. När man är familjehem får man större bredd på olika livssituationer, mer empati på något vis.

Med uppgiften att agera familjehem kommer också utmaningar och svårigheter. En av dem blir när barnen blir större, att förklara hur det ligger till och varför de befinner sig hos föräldrar som inte är deras biologiska.

– Man får försöka avdramatisera det. Man får försöka utgå från sig själv och tänka i de banorna hur man skulle tänka om man själv påverkades. Man måste distansera sig emotionellt, men alla barn förtjänar att känna att de har ett hem, det är här jag hör hemma. Så länge ett barn är hos oss måste de få känna det, annars förlorar de tryggheten, säger Lars Svensson.

Målet med att barn placeras i familjehem är att de i framtiden ska kunna återvända till sina biologiska föräldrar. Lars och Annie Svensson har tidigare haft två barn placerade hos sig, som nu har återvänt till sina biologiska familjer.

– Det är blandade känslor. Man fäster sig ju vid barnet, men samtidigt känns det fint att lämna tillbaka barnet till mamman, säger Annie Svensson.

Andra artiklar i ämnet: Johanna Bruce: Jag vill göra en insats"

Östersunds snabbhet i flyktingfrågan gör att fler vill bli familjehem

Allt fler ensamkommande barn till länet skapar platsbrist