Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Henrik Berg

/

Vår älskade farbror Lars somnade plötsligt in den 15 augusti.

Annons

Lars-Henrik Berg föddes 1929 i Offne där han och hans bror Hans-Erik växte upp på gården som byggdes av deras föräldrar. Gården drevs sedan av brodern men var en fast punkt genom hela livet för Lars-Henrik.

Hela hans yrkesverksamma liv kom att handla om skog.

Efter avslutad realskola började han arbeta som virkesmätare och skoglig bokhållare. Han fortsatte sina studier vid skogsmästarskolan i Skinnskatteberg med examen 1960, genom sitt intresse för geologi utbildade han sig särskilt inom vägsidan. Under sin tid på Skogsägarföreningen 1961-1970, startade han tillsammans med en kollega ett vägbolag, Jämtlands Skogstekniska AB. Han var även med om att starta verksamheten med skogsmaskiner i länet. 1970 började Lars-Henrik arbeta som vd på Norske Skog där han arbetade fram till sin pensionering 1996.

Egentligen handlade hela hans liv om skog, djur, natur och jakt. Han vistades mycket i sina stugor nere vid Dravsjön och Stalltjärnsstugan. Där la han ner mycket tid och arbete för att få det så fint och prydligt som han ville ha det för han gillade ordning och reda och hade känsla för smak då det gällde mat, inredning, design och klädsel.

Han trivdes i skog och mark oavsett årstid och väderlek, detta berikade honom med mycket erfarenhet, kunskap och många härliga historier. Många och roliga är de minnen vi brorsbarn har av vår farbror då vi som små fick följa med på massor av äventyr, bilturer på skumpiga skogsvägar för att spana efter djur och titta på träd eller sitta frusna på ett jaktpass, men vem ville klaga när vi fick vara med. Skoter- eller fisketurer, utfodring av rådjur, uppsättning av saltsten till älg och hundutställningar, med eller utan hund spelade ingen roll för det var lika spännande ändå tillsammans med farbror Lars. Han var en mycket allmänbildad man som gärna lärde ut, inte bara kunskap utan även värderingar och mod. Genom sin nyfikenhet och sitt ungdomliga sinnelag höll han sig uppdaterad om det mesta som hände runt om i världen. Han gav sig gärna in i diskussioner och argumenterade väl för sina åsikter. Lars-Henrik var mycket social och han hade en stor vänskapskrets som han behöll kontakten med genom sina spontana besök eller telefonsamtal.

Familjen har alltid stått honom nära och vi känner oss mycket privilegierade som fått växa upp med honom i vår närhet. Han gav oss så mycket och vi hoppas att han förstod det och att vi lyckades ge mycket tillbaka. När vi blev äldre kom brorsbarnbarnen och det blev det en ny generation som fick vara med på farbror Lars äventyr.

Lars-Henrik kom att liknas vid en grankvist i prästens tal vid begravningen. Det är en passande beskrivning av vår farbror, han kunde vara stickig men om man stryker kvisten med barren åt rätt håll så är den mjuk och följsam och det var så han var. Envis men så fantastiskt snäll.

I en ny skog någon annanstans han nu vandrar, berikar och förgyller, men vår skog är nu så oändligt tom.

Monica och Titti

Mer läsning

Annons