Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Erik Wolvén

Professor Lars-Erik Wolvén, Östersund, har vid 64 års ålder avlidit efter en kort tids sjukdom.

Annons

Han efterlämnar barnen Daniel och Anna samt en sonson.

Lars-Erik Wolvén var en mycket engagerad, snabbtänkt, intensiv, generös och prestigelös person – oerhört uppskattad av familj, vänner och arbetskamrater.

Han föddes i Kiruna 1945 och växte upp som familjens enda barn. Han blev civilekonom vid Umeå universitet år 1970 och disputerade i sociologi vid samma universitet 1976 på en avhandling om det just genomförda kabel-tv-försöket i Kiruna.

Lars-Erik flyttade snart till Högskolan i Östersund och blev efter en tid docent i sociologi. År 1995 utnämndes han till biträdande professor och 1999 till professor vid dåvarande Mitthögskolan, nu Mittuniversitetet.

Hans forskning berörde bland annat livskvalitet och välfärd, liksom både entreprenörskap i liten skala och ledarskap i stora organisationer. Han har författat ett flertal läroböcker, varav några används vid praktiskt taget alla svenska lärosäten. När han avled hade han bara ett par veckor tidigare lämnat in ett nytt bokmanus och fått det antaget för publicering.

Bland Lars-Eriks mångskiftande intressen fanns särskilt popmusik och sport. Någon framstående idrottare var han aldrig själv, men däremot en skicklig gitarrist och sångare, djupt delaktig i det livliga och nationellt uppmärksammade musiklivet i Kiruna på 1960-talet.

Han deltog gärna i samhällsdebatten, och hans artiklar i både lokal dagspress och rikspress är otaliga. Han gjorde kloka analyser av korruption och politiska skandaler, men skrev lika gärna om sportjournalistikens brister eller upplägget av Melodifestivalen.

Lars-Erik hade så mycket mer att ge både vetenskapen och sina vänner, men hans vacklande hälsa tog överhanden. In i det sista visade han kärleksfull omsorg om sin döende mor Margot, vars frånfälle inträffade praktiskt taget samtidigt, utan att någon av dem visste om den andres död.

Lars-Erik, som den unika och oersättliga människa han var, kommer att vara djupt saknad

Björn Fjæstad, Ewa Mannerstål Wilhelmsson, Susanna Öhman, Marie-Louise von Bergmann-Winberg samt övriga kolleger vid Mittuniversitetet