Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik Edvinsson

Lars-Erik (Lasse) Edvinsson har avlidit i en ålder av 84 år.

Annons

Han var född och uppvuxen i Jontegården i Långkälen, Häggenås, som son till Alma och Edvin Olsson vilka ett par år tidigare inflyttat från Stugun.

I egenskap av enda barn/son var det den outtalade meningen att han småningom skulle överta gården. Fader Edvin hade ett omvittnat gediget kunnande om skog och skogsvård och för Lasse blev det många vintrar som körare och huggare mestadels i Öbodarna. Han var även några vårar med på den gammaldags flottningen, som inte många har minnen av i dag. Arbetet med skogs- och jordbruk avbröts av en vinterkurs vid Torsta lantmannaskola i As.

Hans mångskiftande ideella och kulturella intressen yttrade sig bland annat i medlemskap i bygdens blandade sångkör, men kanske mest som en av grundarna av en teatercirkel. Här tränade man och spelade pjäser av Vilhelm Moberg, Herbert Grevenius och John Steinbeck. Denna teatercirkel rönte på sina håll stor uppmärksamhet och bestods även reportage i fackpressen.

Hans engagemang i bygdens liv manifesterades i deltagande i vägbyggen samt arbete med väglyse och föreningsliv. Hans roll som dragspelare i det lokalt kända dansbandet ”The Rytm Boys” bör också nämnas.

Ett av hans främsta intressen var litteratur. En särskild plats, med sitt starka sociala patos, intog John Steinbecks stora roman ”Vredens druvor.” Till övriga författare som han satte högt kan nämnas I. B. Singer, Pär Lagerkvist, Erik Lindorm och Sven Rosendahl.

Hembygden och hans barn intog en stor plats i hans hjärta, men genom omständigheternas makt kom han att tillbringa två perioder i Gävle där han bland annat hade en mångårig anställning vid Konsum.

De sista åren var han bosatt i Lit och drabbades av flera svara sjukdomstillstånd som slutligen ändade hans liv. Han efterlämnar tre barn, varav två med familjer.

Mer läsning

Annons