Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Bygdén ”Family Feelings”

/

(BAM)

Annons

Betyg: 5 Family Feelings är ett konceptalbum byggt runt Bygdéns möte med livets mörka sida efter att hans flickvän fått en cancerdiagnos. Med det sagt är det självklart att skivan cirkulerar kring svårmodet som uppstår när sjukdom och oviss framtid tornar upp sig vid horisonten.

Musikaliskt lyckas Bygdén uttrycka oro, sorg och ovisshet på ett sätt som känns nyskapande även om det bygger på klassiska grepp som darrig röst och trevande pianospel.

Temamusiken ”Family Feelings” återkommer på sex av skivans tretton spår och konfronterar oss med en närgången och spöklikt nedstämd Lars Bygdén. Utan tyngden i dessa växelvis instrumentala spår som för samman albumet hade Family Feelings kunnat bli en simpel och spretig skara högklassiga låtar. Men kvalitén i ”Into the twillight”, ”The Daughter”, ”CT-scan” och ”Good Times” får sin fulla potential just på grund av de andningspauser som erbjuds mellan dem.

Men det finns ändå hopp i all depression, vilket manifesteras i storbandspopen på låten ”Good Times” och den strävsamma countryavslutningen ”Family Feelings – Outro”. Kanske kan dessa låtar ge oss en gissning om hur skivan sett ut om det inte stormat så hårt i Bygdéns liv. Den samling självutlämnande och tungsinta låtar som med fingertoppskänsla bygger Family Feelings tar sig in under huden. Det är ett kontrastrikt och högklassigt mästerverk.

Mer läsning

Annons