Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmrapport: Ojämlik barnavård

Det är stora kvalitetsskillnader mellan länets barnavårdscentraler, BVC.

Främst handlar det om att identifiera nedstämdhet hos mammor, hembesök och samverkan med förskolan.

Något som barnhälsovårdsöverläkare Per Hedman anser är helt oacceptabelt.

– Eftersom vi har ett kvalitetsuppföljande ansvar lyfter vi frågan som handlar om jämlik vård. Det är inte okej att vi har skillnader mellan de olika barnavårdscentralerna och det ska vi jobba med, säger han.

Men han vill även lyfta det som faktiskt fungerar bra.

– Trots att det är stora svårigheter med bemanning har personalen inom barnhälsovården hittills haft en väldigt god kontinuitet vad gäller både sjuksköterskor och läkare, fortsätter Per Hedman.

Men det finns en oro kring det som sker inom primärvården. Det handlar förstås om landstingets besparingar som bland annat innebär ett totalstopp för stafettläkare. Trots att barnavården är ett prioriterat område finns ändå orosmolnet där, hur kommer detta att påverka läkarbemanningen på BVC framöver?

– Vi är i det närmaste Sverigebäst på att ha familjecentraler, vilket vi vet är förebyggande och främjande för våra familjer, det är vi väldigt stolta över, fortsätter Per Hedman. Äntligen kommer vi också att få en datoriserad BVC-journal, det kommer att underlätta väsentligt för dem som arbetar.

Det är resultatet av barnhälsovårdens kvalitetsutveckling i Jämtlands län för 2012 som nyligen har presenterats.

Under år 2012 föddes 1 282 barn i vårt län. Totalt hade länets BVC-mottagningar 8 156 barn (födda 2006–2012) inskrivna, de flesta, 963 barn, på mottagningen i Zätagränd i Östersund.

Hembesök erbjuds till cirka 70 procent av förstagångsföräldrar, medan drygt 60 procent av dem också har fått hembesök. Sammantaget får endast drygt hälften av alla nyblivna föräldrar hembesök.

"Ännu mer alarmerande är att vid vissa av våra BVC erbjuds endast en fjärdedel hembesök, ännu färre har fått hembesök. Det är inte acceptabelt och kommer att nogsamt analyseras", skriver Per Hedman i rapporten.

En målsättning är också att alla föräldrar ska erbjudas någon form av föräldragruppsverksamhet under barnets första år. Sedan år 2011 ställs även krav på att man ska ha deltagit vid minst tre tillfällen för att få registreras som att ha deltagit.

Totalt erbjuds 60 procent av alla nyblivna föräldrar att delta och av dessa har minst två tredjedelar deltagit vid minst tre tillfällen. Här ligger länet bra till vid en nationell jämförelse.

I rapporten gläds de även åt att amningen har ökat något sedan förra året och samtidigt fortsätter också antalet föräldrar som röker att minska.

Men fortfarande finns en oro kring andelen barn med övervikt/fetma vid fyra års ålder som har ökat igen. Här behövs ett fortsatt förebyggande arbete, men det behövs även en modell för hur de ska arbeta med stöd till dessa familjer.

Av 997 undersökta barn under 2008 hade 13,1 procent övervikt eller fetma.

– Fetman ökar, men det handlar om så små tal, vi har undersökt runt 1 000 barn. Men fetman hade börjat minska under 2007, nu vänder det uppåt igen.

– Nu är det inte barnhälsovården som i första hand kan fixa det. Det är en kommunal fråga, anser jag. Det ska exempelvis finnas bra cykelvägar, bra skolmat och gympa på schemat. Mycket behöver göras tillsammans för att komma tillrätta med övervikten, avslutar Per Hedman.