Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmen som ska ge trygghet leder till otrygghet

Åskoväder och dålig mobiltäckning är ingen bra kombination för ett trygghetslarm.
Nu ska Strömsunds kommun titta närmare på det som ska ge trygghet men som i stället leder till otrygghet.

En varm sommar kan också bli en åskrik sommar. Utöver att det blixtrar och dundrar så slås även en hel del elektronik ut. Det har boende i Strömsunds kommun som har trygghetslarm blivit för medvetna om.

När personerna har larmat har återkopplingen från centralen i Örebro, som tar emot larmen, inte fungerat. Personalen i Örebro har helt enkelt inte kunnat meddela personen, via högtalarsystemet, att man tagit emot larmet.

– När det inträffar ett strömavbrott så fungerar inte återkopplingen från Örebro. Då måste någon starta om trygghetslarmet för att det ska fungera med återkopplingen igen, säger Barbro Blom, ansvarig sjuksköterska.

Med andra ord, personen trycker på trygghetslarmet för att larma när något hänt, personalen vid centralen i Örebro får larmet men kan inte berätta det för personen som larmat.

Det har i sin tur lett till att den larmande personen inte vetat om någon verkligen har tagit emot larmet och man har därför larmat fler gånger. Personalen i Örebro har däremot fått larmet och kontaktat personal i området som åker hem till den larmande personen.

– Jag förstår att man tycker att det här är väldigt frustrerande och oroande. Man vet inte förrän personal kliver innanför dörren att någon verkligen har tagit emot larmet, säger Kristina Arvidsson, enhetschef för hemtjänsten Strömsund nordvästra.

Vad kommer ni göra åt det här problemet?

– Vi kommer att ha ett uppföljande möte om hur sommaren har varit och då kommer vi ta upp det här och kolla över problemen. Vi har också varit i kontakt med företaget som har trygghetslarmen, säger Kristina Arvidsson.

Barbro Blom som arbetar i Gäddede där problemen varit som störst är ändå inte orolig över larmen.

– Men det blir ju mer och mer teknik överallt och även inom vården och teknik kan strula och då kan det bli så här. Teknik är ju teknik, säger hon.