Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärlingsplatser på gymnasiet floppade i Östersund

Ungdomar med särskilda etableringsproblem på arbetsmarknaden har helt olika förutsättningar beroende på vilken kommun de bor i.

– Vissa kommuner är restriktiva med att erbjuda insatser till ungdomarna medan andra är väldigt aktiva, säger Alexandru Panican, universitetslektor vid Lunds universitet.

Han är en av fyra forskare bakom en ny rapport som visar att olika kommuner har helt olika sätt att jobba fört att hjälpa ungdomar som kämpar i gränslandet mellan skolan och arbetsliv.

Tio kommuner, från Östersund till Malmö i söder, har synats utifrån förutsättningarna för ungdomar i åldern 16-24 år att få hjälp.

Enligt Alexandru Panican visar forskarnas intervjuer med företrädare för arbetsförmedling, socialtjänst och skolor att de åtgärder som sätts in ofta är dåligt planerade och inte tillräckligt samordnade.

– Det händer till och med att stat och kommun motarbetar vararandra, säger han. Ofta handlar det om att man vill förbättra sin egen statistik och minska de egna kostnaderna.

– Otydligheten har resulterat att det spelar en stor roll vilken kommun man bor i.

Etableringsåldern på arbetsmarknaden har förskjutits från 21 år i början av 1990-talet till 26 år idag.

Av de undersökta kommunerna hade Östersund den lägsta andelen elever i det så kallade IV-programmet.

I Östersund hittade forskarna lägst antal beviljade platser, 6 stycken, i försöksverksamheten med det gymnasiala lärlingsprogrammet läsåret 2008/09.

Forskarna konstaterar att tveksamhet finns såväl bland utbildningsadministratörer som hos presumtiva lärlingar.

Från Östersund förklaras exempelvis att eleverna inte visar intresse för lärlingsutbildning.

Lärlingsutbildning uppfattas som ett bra alternativ, men i nuvarande form är den i första hand avsedd för motiverade och ambitiösa elever då det ställs höga krav.

Slutsatsen är att det finns ett glapp mellan intentioner på nationell nivå och förutsättningar på lokal nivå.

Lärlingsutbildningen anses inte motsvara kraven på en arbetsmarknad som alltmer efterfrågar välutbildad arbetskraft. Det är inte ett alternativ för skoltrötta ungdomar.

Jobbsökeriet förefaller vara ganska intensivt i några städer. I Östersund anses att arbetet med matchning och coachning är intensivt redan från första dagen i registrerad arbetslöshet.