Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärcentrum flyttar

Lärcentrum ska flytta från Österängsskolan. De nya lokalerna blir mer centrala när grannarna i huset behöver större utrymme.

Annons

Under fredagen sammanträdde finansutskottet i Östersunds kommun. Där togs frågan om Lärcentrum upp. Lärcentrum, ett centrum för vuxenstudier, som nu ligger på Österängsskolan ska flyttas till Navigatorcentrums lokaler intill busstorget. Anledningen är att Regionförbundet som också håller till på Österängsskolan behöver större utrymme för sin verksamhet.

Enligt tjänstemannaförslaget underlättar en sammanslagning av lokaler eftersom Lärcentrum och arbetsmarknadsenheten genom Navigatorcentrum arbetar med samma målgrupper.

– Därför är en sammanslagning bra, säger Ulf Edström (C) som är ordförande i finansutskottet.

– Den flytten kan bli klar under 2014.

Flera motioner gällande fria bussresor för unga har lämnats in. Ulf Edström (C) ställer sig positiv till sådana förslag.

– Vi tar med det till budgetberedningen i början av juni, säger han.

Han säger också att det handlar om stora pengar. Av tjänstemannaförslaget framgår att ifall alla mellan 6-19 år i Östersunds kommun skulle tilldelas gratis busskort skulle det innebära kostnader om 15,4 miljoner per år.

– Det skulle vara positivt med gratis buss för unga eftersom det ökar rörligheten. Samtidigt ska man inte ha allt för stora förväntningar, säger Edström (C).

I omgångar har Brunflo Ishockeyklubb ansökt om utökat driftbidrag till Klanghallen om 150 000 kronor per år. Nu senast motiverar det detta med att de på sikt vill att kommunen ska ta över hela driftskostnaden för ishallen. Finansutskottets förslag till beslut i en högre instans är att ansökan avslås. Motiveringen är att en förutsättning för byggandet av Klanghallen var att Brunflo IK skulle finansiera en del av driftskostnaderna genom reklamförsäljning.

– Vi är inte negativa till Klanghallen, men vi vill ha en bredare lösning, säger Ulf Edström (C).

– Kommunen har lagt ett antal miljoner på Klanghallen genom åren.

Han säger att en bättre lösning än dagens situation där Brunflo IK fortsätter att ansöka om större bidrag kanske vore att samverka mer.