Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraryrket måste löna sig

Är det lönt att bli lärare? Nej, det är det inte. Men det måste bli det. Det konstaterar Lärarförbundet i en ny rapport där vi har tagit hänsyn till den kostnad det innebär läsa till lärare. Både stat, kommun och fristående skolor måste nu ta sitt fulla ansvar för att vända utvecklingen.

Välutbildade och skickliga lärare är det som spelar störst roll för elevernas resultat. Det visar forskning och flera undersökningar. Därför måste vi locka de bästa att välja läraryrket i framtiden.

Läraryrket är ett stimulerande och utvecklande yrke och lyfts ofta som ett av de allra viktigaste i ett kunskapsland.

Men i dag är det en förlustaffär för en ung människa att bli lärare, och det har de redan förstått. När vi frågar unga, anger de just låga löner som det viktigaste skälet till att inte vilja bli lärare.

Rapporten visar att när man tar hänsyn till utbildningskostnaden, har lärare med lärarexamen lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning. De med en lärarexamen har i snitt mindre kvar i plånboken än sina outbildade kollegor.

Ur ett internationellt perspektiv ligger de svenska lärarlönerna också i den europeiska bottenligan. Det skulle löna sig att göra som sjuksköterskorna och flytta till Norge eller Danmark.

Exempelvis har en lärare i gymnasieskolan läst en 4,5 år lång utbildning jämfört med systemvetarens tre . Men efter att utbildningskostnaden har räknats av, får läraren i snitt 1 2 000 kronor mindre i lönekuvertet. En skillnad som består hela yrkeslivet. Enligt Skolverkets senaste prognos från 2008 behövs 5 0 000 nya lärare de närmaste åren.

Arbetsförmedlingen har visat att lärare ligger på topplistan över de yrken där många pensioneras de närmaste 15 åren. 66 procent av speciallärarna, 56 procent av gymnasielärarna i yrkesämnen och 45 procent av gymnasielärarna i allmänna ämnen faller för åldersstrecket. Om inget görs nu kan vi stå utan utbildade lärare om bara några få år.

Regeringen har lovat ett stimulansbidrag till de kommuner som höjer lärares löner.

Det är hög tid att det infrias om utvecklingen ska kunna brytas. För i takt med urholkade löner förlorar läraryrket i attraktivitet och söktrycket till lärarutbildningen fortsätter därför snabbt att minska.

De låga lärarlönerna får därmed inte bara konsekvenser för lärarna, utan för hela samhället.

Ingen annan bär skammen för de låga lärarlönerna än arbetsgivarna. Vare sig statliga, fristående eller kommunala huvudmän sköter sig bättre än någon av de andra.

Just nu sker tuffa förhandlingar runt om i landet om årets löner. Många arbetsgivare säger att det inte finns några pengar och smiter därmed från sitt långsiktiga ansvar. Allt börjar med en bra lärare, det är de flesta överens om. Men ska vi ha skickliga lärare i framtiden måste arbetsgivarna bryta trenden nu. Det måste löna sig att bli lärare.

Eva-Lis Sirén

Förbundsordförande Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel