Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarutbildning till Östersund får nobben

Arbetsmiljön är en av orsakerna till att Mittuniversitetet säger nej till att bygga upp en lärarutbildning i Östersund.

Det är Regionförbundet som har höjt varningsflagg inför den framtida lärarförsörjningen i Jämtlands län. I en skrivelse till Mittuniversitetet andas ansvariga skolpolitiker stor oro för hur länet ska tackla den åldrande lärarkåren.

Faktum är att:

27 procent av grundskollärarna i regionen är 55 år eller äldre.

30 procent av gymnasielärarna är över 55 år.

50 procent av speciallärare har passerat 55 år.

"Det innebär ökat behov av lärarrekrytering de kommande åren och om inget görs hotar betydande obalanser med stora svårigheter att hitta kompetenta lärare för skolhuvudmännen", skriver Regionförbundet och skolpolitikerna i länet.

Behoven av återväxt inom läraryrket är stort och en kartläggning som Regionförbundet har gjort visar att det finns behov i de flesta av skolans ämnesområden, men mest kritiskt är det i språk, naturorienterande ämnen färskollärare och grundskollärare upp till sjätte årskurs.

Förslaget är att Mittuniversitetet undersöker förutsättningarna att "...så snart som möjligt förlägga hela eller delar av lärarutbildningen vid campus i Östersund".

Ledningen på Mittuniversitetet svarar i ett brev att de är väl medvetna om rekryteringsproblematiken inom lärarkåren och att de delar Regionförbundets oro.

Men det finns inga planer på att göra en satsning på Östersund och då påpekar rektor Anders Söderholm framför allt på att universitetet är mitt under en omställningsprocess som i stor utsträckning berör lärarutbildningarna.

"Därför finns särskilda skäl, att ett önskemål om förläggning av verksamhet på annan ort än den ordinarie, behandlas med försiktighet och med analyser av hur det på verkarverksamheten och arbetsmiljön för våra anställda".

Samtidigt vill inte Söderholm "...å intet sätt stänga dörren för fortsatt samtal om hur universitetet och regionen kan arbeta gemensamt för att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen".