Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarna har inte tid med sitt kärnuppdrag

198 skolchefer har i en debattartikel krävt att få styra över lärarnas arbetstid mer än i dag.

Annons

Vi blev mycket förvånade över att en av undertecknarna var Anders Byström som är barn- och utbildningsförvaltningens chef i vår kommun. Vi undrar på vilken grund en tjänsteman så tydligt ger sig in i avtalsrörelsen och i stället för ansvariga politiker agerar för de sparkrav på skolan som SKL har beslutat sig för att driva.

Eller vågar inte våra lokala politiker, av rädsla för den lokala opinionen, själva stå upp för kommunernas sparkrav? Jämtlands Gymnasiums förbundschef Mikael Cederberg fanns inte med som undertecknare vilket glädjer oss. För i en avtalsrörelse är det politikernas sak att bekänna färg hur de tänker hantera skolan.

I artikeln menar skolcheferna att dagens avtal hindrar dem från att driva en modern skola, vilket är både okunnigt och felaktigt. Okunnigt för att möjligheten att anpassa arbetstiden efter verksamheten redan finns och felaktigt för att vi redan i dag har ett flexibelt och modernt arbetstidsavtal.

Skolans problem är att lärare fått allt fler lektioner och administrativa uppgifter vilket gått ut över lärarnas kärnuppdrag, undervisningen. Det ger inte högre kvalitet utan handlar enbart om ekonomi. Fler lektioner för läraren betyder inte fler lektioner för var och en av lärarens elever. Nej, i stället får läraren ytterligare elever att undervisa och tiden för varje elev krymper och eleverna blir förlorare. I stället för att skylla ifrån sig på ett avtal kommunerna genom SKL själva varit med att underteckna, borde de i stället ta tag i skolans styrnings- och ledningsproblem. Rektorerna behöver ha ett rimligt antal medarbetare och förutsättningar att leda den dagliga verksamheten för att ge alla elever en undervisning av högre kvalitet.

Kommunerna agerar gemensamt för något förlegat att binda personal till arbetsplatsen i stället för att se dagens flexibla arbetstidsavtal som ett av de mest moderna vi har på arbetsmarknaden. De borde fokusera på att få medarbetare att växa och ta eget ansvar för att resultaten ska bli så goda som möjligt. Men som så ofta när det gäller vår motpart i kommunerna, är motivet hägrande besparingar och en ovilja att verkligen satsa resurser där det betyder mest för eleverna, nämligen på en kvalificerad undervisning.

Endast det gynnar eleverna och skolans verksamhet. Frågan är om våra lokala politiker väljer att satsa resurser på skolan eller följer SKL:s tankar om att dölja besparingar bakom tjänstemannautspel om arbetstid.

Ove Schörling, Karin Rylenius, Eva Frank, Agneta Blücher

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel