Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarna blir allt mer bekymrade

Gymnasieskolan bantade bort 50 helårstjänster förra året. Och sparpaketen bara fortsätter i år och nästa år. Lärarna blir allt mer bekymrade.

– Den kommunala gymnasieskolan har orimliga sparkrav, säger läraren Magnus Skårstedt.

Jämtlands gymnasieförbund har under flera år haft hårda sparbeting. Och det är inget som pekar mot en mer sansad skolpolitik vad gäller finanserna, anser allt fler lärare.

Magnus Skårstedt, lärare och skyddsombud på Palmcrantzskolan i Östersund, har skrivit brev till Östersunds kommuns beslutsfattare och berättat om den oro som han och lärarkollegiet känner.

Svaren han har fått tycker han är otillfredställande. Att ospecificerade mätningar visar att eleverna ligger över genomsnittet i landet till exempel.

– Man får höra av politikerna att vi enligt styrdokument och mätningar ligger över snittet vad gäller hur ungdomar ligger till i skolan. Det behöver inte nödvändigtvis vara okej, säger Magnus Skårstedt och påpekar att han vill att alla hans elever ska spika samtliga prov de får. Att det är hans mål.

– Frågan är hur länge till vi ligger över de mätningar som det hänvisas till.

I lärarrummet, åtminstone på Palmcrantzskolan, pratas det i dag allt mer om hur politikerna drar ner kostnaderna på gymnasieskolan.

– Framförallt är folk oroliga för ungdomarnas framtid, inte bara gymnasieskolan och jobben. Man kan inte banta hur mycket som helst, säger Magnus Skårstedt.

Han anser att politikerna, som har det yttersta ansvaret för skolorna, prioriterar fel och pekar på exempel som arenabyggen och rondeller som får miljoner medan gymnasieskolan år efter år tvingas spara.

Magnus Skårstedt har jobbat i snart ett decennium som gymnasielärare i Östersund och han säger att han har sett förändringarna.

– Det år det blev ett gymnasieförbund var nog det enda året som det inte pratades om besparingar. Sedan dess har det blivit tuffare och tuffare.

Nu under de närmaste veckorna ska tjänstemännen på gymnasieförbundet konkretisera hur besparingar på över 30 miljoner ska kunna genomföras under detta år och 2011.

– Det går väldigt mycket rykten. Jag har hört att 50 tjänster ska bort inom gymnasieförbundet. Det tycker jag är orimligt.

Han påpekar samtidigt att politikerna hänvisar till ett minskat elevantal de närmaste åren och att det är en av anledningarna till att skolan måste sy in kostymen.

– Det stämmer, men vi kan faktiskt inte slimma verksamheten hur hårt som helst.