Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Vi är bara brickor i ett spel

Anita Weimer, ordförande i Lärarförbundet i Krokoms lokalavdelning, är mycket kritisk till kommunpolitikernas hantering av skolfrågan.

– Politiker måste våga stå fast vid sina beslut, säger hon.

– Lärarna i rektorsområdet måste vara förberedda på alla scenarion när barnen kommer. Och barnen har rätt till en bra skola, var än den månde vara”, säger Anita Weimer.

Hela situationen med skolornas, Västbygden och Ytterån, vara eller icke vara är väldigt ovanlig menar hon.

– Jag har arbetat fackligt i elva år och varit lärare mycket längre. Men jag har aldrig hört talas om att det har varit så här.

Kommunpolitikernas förmåga har hon inte mycket till övers för.

– Jag förstår att det är valår men politikerna måste hålla fast vid besluten även om det kommer ett medborgarförslag. Politiker måste kunna fatta både svåra och lätta beslut, säger Anita Weimer.

Lärarna har som läget nu är inga bra arbetsförhållanden och vet inte vad de ska förhålla sig till. Terminen börjar 23 augusti.

– Vi har inga bra förutsättningar. Lärarna vet inte vilken skola de ska jobba på eller vilka barngrupper de får. Vi är bara brickor i ett spel. Och i slutänden är det barnen som bli lidande, säger Anita Weimer.

Bortsett från turerna om nedläggning eller inte så är behovet av lärartjänster stort.

– Vi har fått sänkt lärartätheten redan och sådant här tar resurser bara det, säger hon.

Det som är och varit med turerna i skolfrågan har pågått länge och det sätter sina spår.

– Detta har pågått i över ett år nu, och det ger inga bra förutsättningar. Vi måste ha goda förutsättningar för att kunna bedriva bra undervisning utifrån de resurser vi har.

– En skola kan inte vara hur liten som helst och lärare som har 16 ämnen behöver kollegor, säger Anita Weimer.