Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren Peter gör deckardebut

Han är svensklärare på högstadiet och brukar undervisa niorna om hur man skriver deckare. Nu ska Peter Bäckman visa sina elever att han inte bara kan sin sak i teorin. Debutboken "Frostbett" kommer ut i juni.

Gärningsman, offer, motiv. Allt fanns där när han vaknade en morgon hösten 2008.

– Historien kom till mig, säger Peter Bäckman.

Dittills hade han egentligen aldrig tänkt tanken att bli författare. Men nu fanns det ingen återvändo. Han måste skapa utrymme för skrivande.

– Om en månad skulle jag gå på föräldraledighet och jag gjorde en plan för hur jag skulle hinna arbeta med boken samtidigt som jag skötte om min dotter.

Peter skrev när lilla Ally sov.

– Jag tänkte intensivt när vi var ute på barnvagnspromenader. När jag sen satte mig vid datorn var det bara att skriva.

Efter ett halvår var manuset till ”Frostbett” färdigt. Peter skickade in det till tre stora förlag – och fick tillbaka det från alla tre med orden ”passar inte in i vår utgivning”.

– De hade nog inte läst det. Pappersbibborna såg inte ut att vara bläddrade i, säger han.

Lokala förlaget Jengel, däremot, nappade direkt. På rekommendation av deckarkännaren Hans Lingblom i Brunflo.

Lingblom har fungerat som lektör – läst och haft synpunkter, föreslagit ändringar här och där – och Peter tycker det känns tryggt.

”Frostbett ” är en mörk historia som handlar om mobbning – en problematik som Peter som högstadielärare inte kan undvika att engagera sig i.

– Jag vill visa hur förtryck i ungdomen kan forma en människas liv, säger han.

De mobbningsscener han målar upp i boken är riktigt, riktigt råa. En jämförelse med pennalismen i Jan Guillous ”Ondskan” ligger nära till hands. Men Peter menar att skildringen är fullt sannolik:

– Jag skriver bland annat om ”dop” i toalettstolar. Och visst förekommer sådant i verkligheten.

Den gruvliga vedergällning som den drabbade i boken sätter i verket många år senare är kanske lite mer skruvad, menar han:

– Det handlar om hämnd i sin extremaste form.

Peter ser gärna att hans bok blir läst av både vuxna och ungdomar från 14–15 år och uppåt. Och skulle kunna tänka sig att åka runt i skolor och föreläsa med utgångspunkt från ”Frostbett”.

– Jag presenterar inga lösningar i boken. Men den kan fungera som en väckarklocka.

Att ”Frostbett” utspelar sig i Östersund förstår man redan av bokomslaget. Där skymtar både Wargentinsskolan och Arctura. Peter har valt att vara helt verklighetstrogen. Här promenerar man på Storgatan och tar en fika på Svenssons kafé på Frösön.

Vad beträffar utredarna så är de så långt från deckargenrens schablonpoliser man kan komma. Huvudfiguren heter Stefan Tideman och är en riktig ”Östersundstyp”, säger Peter.

– Han är naturintresserad, vältränad och lever ett vanligt familjeliv.

Om ”Frostbett” blir väl mottagen kan det hända att vi får möta Tideman och hans utredningsgrupp i fler böcker. En tänkbar uppföljare har redan börjat ta form i Peters huvud. Men så var det ju det där med att hitta tiden för att skriva. För några veckor sedan gjorde lille Vilmer entré i familjen.

– Och att skriva en bok samtidigt som man tar hand om två barn, det är knappast möjligt. Så jag blir tvungen att hitta något annat sätt, avslutar Peter Bäckman.