Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare frias från sexövergrepp på elev

En lärare vid en Östersundsskola frias från misstankar om sexuellt övergrepp mot barn och olaga hot.

Han var åtalad för att ha tryckt sin penis mot ansiktet på en elev och för att ha hotat döda flickan om hon berättade för någon vad som hänt.

I målet har flickans ord ställts mot lärarens. Hon berättade inte för någon om det påstådda brottet, stödbevis saknas och tidpunkten för händelsen är tämligen ospecifik, konstaterar tingsrätten som friar läraren.

Enligt flickan utsattes hon för övergreppet när hon skulle hämta en glömd väska i en lektionssal. I det skedet dök läraren upp och ville visa henne en sak. Enligt flickan vred hon bort huvudet och nöp läraren i benet. Efteråt sjukanmälde hon sig.

Tre personer som hörts i rätten fick kännedom om händelserna ett år efteråt, vilket ses som tämligen besvärligt ur bevissynpunkt. En av dem var den drivande kraften till varför övriga vittnen fick reda på saken och även det bedöms som besvärande.

Videoförhöret med flickan är förhållandevis kort. ”Därtill kommer att såväl ljudupptagning som bildupptagning i delar är bristfällig”, enligt tingsrätten.

Viss kritik framkommer i domen mot att hennes lugg delvis hängde ned över ögonen, hon hade mössa på sig och det var ganska svårt för rätten att se eventuella ansiktsutryck under flickans berättelse i videoförhöret.

Tingsrätten konstaterar att det inte är tillräckligt att enbart målsägandens berättelse bedöms som mer trovärdig än den åtalades. Någon form av stödbevisning krävs, enligt prejudicerande domar i Högsta domstolen.

Åklagarens utredning räcker inte till för en fällande dom.