Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare avskedas efter misstänkt misshandel och hot

En lärare åtalades för misshandel, hotade kollegor och ringde berusad till föräldrar – nu avskedas hon. Facket protesterar mot uppsägningen.

Annons

Det var under hösten 2013 som läraren var misstänkt för grov misshandel och därför avstängd från sitt arbete. Planen fanns på att läraren skulle återgå i tjänst, men då kom uppgifter om ett planerat åtal mot henne. Läraren åtalades för grov misshandel, vilket senare ändrades till misshandel. Nu har kommunen beslutat att avskeda henne.

I beslutet skriver kommunen att läraren har hotat kollegor via Facebook. Hon ska även ha ringt till kollegor och rektor på skolan där hon jobbade och uppträtt berusat och otrevligt. Även föräldrar till elever på skolan har fått ta emot samtal enligt kommunen. Hon har enligt kommunen uppträtt opålitligt och oberäkneligt på skolan.

Föräldrar på skolan har skickat in klagomål på läraren och elever har uttryckt att de inte vill gå till skolan om läraren finns kvar. Avslutningsvis skriver kommunen att det inte finns något förtroende kvar för läraren och att det inte är möjligt för henne att jobba kvar i kommunen.

– Egentligen ska man inte uttala sig i personalärenden, men det har pågått under en längre tid – så mycket kan jag säga, säger en förvaltningschef i kommunen.

Händelsen där läraren åtalades för misshandel hade inget med hennes arbete att göra, men gjorde att förtroendet för henne påverkades negativt enligt förvaltningschefen. Läraren friades under rättegången.

– Det hjälper oss. Eftersom hon blev friad finns det inte grund för avstängning eller avsked. Det här är en väldigt utsatt situation för den lilla människan. Vi hoppas att kunna hjälpa till i den, säger lokalavdelningsordföranden för Lärarförbundet i kommunen.

Lärarförbundet har ogiltigförklarat uppsägningen och nu har ärendet gått till central förhandling med jurister.

– Vi anser att arbetsgivaren inte har skäl för det, kort sagt. Vi anser att det är helt klart att det inte var grund för varken avstängning eller uppsägning. Vi har inte sett bevisen ordentligt. Sedan får vi se om det kommer fram i ett senare skede, om det kommer någon Facebooksida med någon skärmdump, men det har de inte visat än. Det är bara hörsägen och ord står mot ord, säger lokalavdelningsordföranden.