Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärande kulturkrockar för gymnasieelever

Annorlunda mat och ett ovant klimat. Men trevligt sällskap.

Så beskriver några av de elever från Ecuador, som de senaste veckorna besökt Bergs gymnasium, sin vistelse i Sverige.

I våras reste 16 elever och fyra lärare från Bergs gymnasium till Ecuador för att delta i ett utbytesprojekt som finansieras av Programkontoret. Under sin resa lärde Bergseleverna känna jämnåriga kamrater på en skola i området, var med under deras lektioner och fick se delar av landet.

– Målet med utbytet är att ungdomarna ska få större förståelse för varandra, mötas och hjälpa varandra på olika sätt, säger läraren Anki Jonsson.

Under de senaste veckorna har det varit Ecuadorelevernas tur att hälsa på Bergs gymnasium och Svenstavik.

16 elever och fyra lärare från Ecuador har under de två senaste veckorna befunnit sig i Svenstavik med omnejd. Under sin tid i Sverige har gruppen deltagit i ett flertal lektioner på Bergs gymnasium, sett de jämtländska fjällen och deltagit i lokala kulturkvällar.

– Under speciella work shops har eleverna också fått samtala om vad som skiljer mellan en ungdom i Sverige och en ungdom i Ecuador. Och likheterna är fler än vad man kan tro, säger Anki Jonsson.

Dessutom har de fått följa med sina svenska vänner hem för att se hur de bor, vad de äter och vad de gör på fritiden.

När LT besöker Bergs gymnasium är det snart dags för Ecuadoreleverna att resa hem igen och därför högtid att summera sin vistelse i Svenstavik.

– Vi har haft mycket trevligt. Luften här är mycket fräsch, vädret är rätt annorlunda och maten är speciell, sammanfattar Andrea Palaios.

Hennes svenska kompis Gustav Vahlström håller med:

– Det har varit jättespännande och vi har lärt oss hur mycket som helst. De är mycket mer spontana än oss och det har varit kul att få se vissa kulturkrockar, säger han.

Nu hoppas Bergs gymnasium på att projektet ska drivas vidare i någon form.

– Det går nog inte att ha lika stora utbyten som vi har haft det senaste året, men i mindre skala hoppas vi att det ska vara möjligt, säger Anki Jonsson.