Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär känna Lena Sommestad

Hon väljer röding i stället för älgfilé och har en passion för skidåkning. Länstidningen fick en pratstund med den nya landshövdingen Lena Sommestad.

Den första april blir Lena Sommestad Jämtlands läns nya landshövding. Familjen kommer att bo kvar i Uppsala vilket innebär att det blir del pendling på helgerna under det första året.

– Sen hoppas jag att vi ska kunna i någon form ha Jämtland och Östersund som ett nytt centrum för familjen, det bror ju också på min man och hans möjligheter, det blir nästa steg, säger Lena Sommestad.

Vad lockar med att ha Jämtland som ett nytt centrum för familjen, förutom jobbet?

– Jämtland är ett fantastiskt län. Vi besöker Jämtland ofta och har varit där i stort sett varje vinter de senaste 20 åren.

Det är framför allt Ramundberget som familjen har besökt, men de har även varit i Åre och Storlien.

Lena Sommestad tycker att det finns många frågor i länet som hon hoppas kunna bidra till genom det hon arbetat med tidigare. Bland annat har hon jobbat som miljöminister, med forskningspolitik och med högskolefrågor.

– Sen är det såklart så att det är ett jättespännande län att leda som landshövding. Ett län som utvecklas och har väldigt stora utmaningar.

Är det några specifika frågor som ligger dig närmare om hjärtat?

– Det jag tycker är roligt är att ha hela bredden av frågor som en landshövding och en länsstyrelse har. Att jobba med bredden av hela samhällsutvecklingen, allt från minoritetspolitik, samepolitik, naturvårdsfrågor och liknande.

Det är mycket nytt att ta in som ny landshövding när Lena Sommestad tillträder tjänsten om drygt två månader.

– Jag ska följa upp det som Britt Bohlin har gjort och sen lära och sätta mig in i det som är och sen så småningom hoppas jag kunna sätta min prägel på hur vi jobbar.

Hur är din prägel?

– Det som framför allt har intresserat mig och som jag har jobbat med på olika sätt, det är en hållbar samhällsutveckling. Där tror jag det är otroligt viktigt att jobba långsiktigt med ekonomisk utveckling. Där just frågor som naturresurser, sociala frågor, social sammanhållning, folkhälsa och annat är grundläggande både för en region och för ett lands utvecklingsmöjligheter. Och jag tycker därför att det är intressant att få jobba med de här breda frågorna och kanske vara med och bidra till att lyfta ett sådant perspektiv på utveckling.

– Det är intressant och roligt att Östersund har statliga myndigheter som jobbar med de här frågorna som jag tycker är särskilt spännande och viktiga.

Har du några andra kopplingar till Jämtland?

– Jag har historiskt jobbat lite med Jämtland. Jag jobbade med min avhandling om mejerihanteringen. Då var jag i Jämtland och intervjuade och lärde mig en hel del om mejerihanteringen i Jämtland.

Hur och när fick du förfrågan om att bli landshövding?

– Det är något man egentligen inte kanske svarar på. Det var inte så längesedan jag fick frågan.

Vad lockas med att få bli landshövding?

– Det mest intressanta är att få vara med och delta i utvecklingen av ett helt län i hela dess bredd. Det är ett fantastiskt uppdrag att få jobba med.

– Det är roligt att få vara med i praktiken igen. Jag har varit i riksdagen några år, det har varit spännande och roligt men det här är ju att få vara med, det praktiska förverkligandet av politik och det är väldigt roligt att få göra det. Det är en förmån.

Vad vet vi inte om dig?

– Att jag inte är en stor sportentusiast men jag tycker om att åka skidor och därför är jag gärna i Jämtland

Lena Sommestad har åkt mycket skidor, både alpint och längd. Nu föredrar hon mest längdåkningen.

Kommer du att åka mycket i spåren kring Östersund?

– Det hoppas jag att jag kommer ha tid med. Det bli väldigt roligt att ha det utanför knuten i stället för att behöva titta ut här över barmark på vintern och känna "varför är jag inte i Jämtland".

Har du någon drömartist du skulle vilja se på Storsjöyran?

– Inte någon som jag kommer på rak arm. Jag är en sådan person som lyssnar mycket mer på klassisk musik än på rock.

Hur ska du få folk att känna igen dig?

– Min erfarenhet säger att det ofta tar tid, man blir igenkänd genom att göra saker som märks och syns. Det viktigaste är kanske det man gör och inte alltid att man syns som landshövding. Jag hoppas att med tiden att man ska känna igen mig.