Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär av det som tidigare faktiskt fungerade

Vi ser det som ett tidens tecken. Det blev svaret från Svenskt Näringslivs representant när jag frågade hur man ser på IF Metalls arbetsförmedling: Kundskapsförmedlingen som vi skrev om i förra veckan.

Här någonstans finner vi också något att vara överens om. Också Svenskt Näringsliv inser att försöken med privatisering av arbetsförmedlingstjänster och upphandling av först 700 och senare 900 företag blivit ett stort misslyckande eftersom Arbetsförmedlingen saknat kontroll. Det är i spåren av det som diverse healing och andra spåmän kommit många seriösa jobb-coacher att hellre kalla sig rådgivare.

Detta betyder förstås inte att SN därför säger nej till privatiseringar. På lång sikt vill man ha ännu ett "pengsystem", något som man först vill utreda eventuella hinder för.

Som om pengsystemet gjort succé på andra områden. Det enda vi numera hör om sådana valfrihetssystem är att de kostar mer samtidigt som de ökar segregationen i skolan och ställer multisjuka i kön efter de förkylda.

SN drar inte heller några slutsatser av egna tillkortakommanden. Slutsatsen att det var ett misstag att ta bort länsarbetsnämnderna och den kunskap som där fanns både i egenskap av arbetsgivarföreträdare och fackrepresentanter, borde inte ligga långt borta nu när vi kan ställa det systemet mot Arbetsförmedlingens nuvarande kaos med sparkad generaldirektör som synligaste bevis. Men den insikten väger uppenbarligen lätt mot SN:s ideologiska låsningar.

I min värld är det självklart bra om både facken och företagarorganisationerna kan samverka med Arbetsförmedlingen. Det är trots allt företagen som anställer samtidigt som den kunskap facken besitter är ovärderlig när befintliga jobb ska föras samman med dem som i dag alltför ofta inte kan ta jobben på grund av att de borgerliga i stor utsträckning ersatt utbildning med passiv förvaring och CV-skrivande.

Det är sant att Arbetsförmedlingen inte fungerar bra i dag. Men börja med att återupprätta det som tidigare fungerade och släpp fantasierna om ytterligare privatiseringars välsignade effekter.