Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantmäteriets kontor läggs ner

Lantmäteriets kontor i Härjedalen läggs ner, det beskedet fick både personal och kommun under veckan. Vad som händer med personalen är oklart.

– Det är mycket tråkigt, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd.

Redan i måndags fick kommunalrådet beskedet från lantmäteriets enhetschef Gunnar Ersbo. Regionledningen har fattat beslut att stänga kontoret på kommunhuset i Sveg och hyreskontraktet med kommunen sägs upp.

– Vi har fört fram flera olika förslag, konkreta saker som vi på kommunen kan hjälpa till med, men lantmäteriet har inte lyssnat, säger Gunilla Zetterström Bäcke, kommunalråd i Härjedalen.

Lantmäteriet har redan lagt ner flera kontor i Norrlands inland efter ett förslag som kom i slutet av förra året. Argumenten för att stänga i Härjedalen handlar bland annat om att det varit svårt att rekrytera nya lantmätare till Sveg.

– I diskussioner med lantmäteriet har vi presenterat två personer som är intresserade av att jobba här. Vi har också erbjudit oss att hjälpa till med att annonsera, speciellt nu under vintern när det varit många turister på besök i Härjedalen, men lantmäteriet har inte varit intresserade, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Kontoret i Sveg har två anställda och nu inleds MBL-förhandlingar om deras framtid. De har inte fått något konkret förslag att ta ställning till och vet ännu inte om de på något sätt kan jobba kvar i Sveg. Klart är att kontoret stängs. Närmaste kontor blir i stället i Mora.

– Jag tycker att de har ett sovjetiskt sätt att se på saken. Alla ska vara lika, ha samma lön, och man får inte rekrytera från andra kontor, säger Anders Häggkvist (C) vice kommunalråd, som även han suttit med i diskussionerna med lantmäteriet.

Gunilla Zetterström Bäcke tänker ta upp lantmäteriets beslut med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfwén, som hon ska träffa i Åre i helgen.

– Härjedalen växer så det knakar och det finns mycket jobb för lantmätarna. Jobb som de måste göra här på plats, inte i Mora, säger hon.