Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantmännen på resa

Lantmännen har besökt Kravgården Karlsro i Storvik. Ingemar Sundberg driver gården som är på 180 hektar åker, 200 hektar skog och arrendejord på 40 hektar, tillsammans med sin käresta Anne och en anställd.

Gården har anor sedan 1830 men 90 år senare kom 1920-talets ekonomiska kris vilket innebar uppdelning i smågårdar som nu Ingemar har återköpt till den storlek som är i dag. Gårdens SRB-kor står i två rader med 20 på varje sida och efter mjölkningen, som Anne sköter, upplevde vi samklangen mellan korna och bonden som måste upplevas för att förstå.

Det var flera av oss som ville lägga sig på foderbordet där det underbart doftande torrhöet inbjöd till en tupplur till toner av kornas idisslarsång. Mjölkbilen kommer från Gefleortens mejeri som i dag har 88 leverantörer och blir några fler nästa år.

Den samlade åkermarken runt gården inbjuder till perfekt växtföljd med koantalet 40 och 100 ungdjur som Kravgården har. Gården blev årets lantbruksföretag 2010 och då framkom att gårdens sammanhållna åkermark förbrukar 68 liter diesel per ha mot snittet för landet som är 84. Ingemar och Anne har satsat på en spannmålstork som är 16 meter hög med nio fickor och en tömningsficka som är 2,6 meter djup. Hjärtat i anläggningen är oljepannan på 600 KW.

Torken som har fem nivåvakter och en i tömningsgropen kommer att klara av det egna torkbehovet och flera grannars spannmål kommer också att få rätt vattenhalt på Karlsro gård. Det egna arbetet och virket sänkte kostnaden med 0,5 miljoner kronor och med det viktiga investeringsstödet på 30 procent blev kostnaden 2,46 miljonr för den ståtligt rödmålade byggnaden med breda vita vindskivor.

Besöket på gården hade flera höjdpunkter med representanter från Lantmännen, Landshypotek och Våga fråga bonde, som vi nu alla ska lära oss använda när vi går och handlar i vår livsmedelsbutik. Besöket avslutades med Marie Louise Åsells ord om vikten av att åka för att lära och träffas och som en känd svensk skådespelare sjunger vi reser oss igen.