Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantliga mord säljer

/
  • Camilla Ceder kan vara det nya stjärnskottet på den svenska deckarhimlen. Hennes debutbok ”Fruset ögonblick” är redan såld till fem europeiska länder.
 Foto: Anna-Lena Ahlström

Det är långt mellan husen i Camilla Ceders debutdeckare ”Fruset ögonblick”. På krokiga landsvägar färdas en hämndlysten mördare. Det typiskt svenska har paradoxalt nog väckt internationellt intresse, boken är redan såld till fem länder.

Annons

Att säga att någon skrivit ”en ovanlig deckare” är numera något av en klyscha. Men Camilla Ceders kriminalroman skiljer sig från de flesta andra genom sina miljöer och sitt persongalleri. ”Fruset ögonblick” utspelas vid ensliga skogsvägar i Västsverige, där närmaste tätort bär namn som Olofstorp, Hjällbo och Gunnilse. Människorna som möter upp är bilmekaniker, minkfarmare, förtidspensionärer eller gamla tanter som trugar på besökarna hembakt (och möglande) kaffebröd.

– Det var inte så att jag medvetet valde att skriva en bok om landsbygden. Men jag ville att boken skulle utspela sig i en miljö som jag kände till och hade en relation till. Jag växte själv upp i Olofstorp och bodde där tills jag var 13–14 år, berättar Camilla Ceder.

Mitt i denna lätt igenkännliga lantliga miljö går en mördare lös – en människa som i många år brunnit av hat och hämndlystnad. Att skjuta offret till döds räcker inte, dådet fullbordas genom att mördaren kör över kroppen med bil. Seja Lundberg, som bor i närheten av mordplatsen, och kriminalkommissarie Christian Tell bildar ett omaka par som tillsammans löser brottet.

Ofta framhåller deckarförfattare vilken noggrann research som krävts innan de kunnat skriva sina böcker. Camilla Ceder har varken pryat hos polisen eller haft en obducent som mentor i processen.

– Jag har egentligen inte gjort så mycket research innan jag skrivit. Jag har valt att skriva historier och fabulerat där jag tycker att historien har tjänat på det. Fokus har mer legat på karaktärernas personligheter och relationer dem emellan, konstaterar hon.

Det är en satsning som gått hem, trots att boken inte hunnit komma ut. Redan i förväg har den sålts till fem europeiska länder, däribland Tyskland och Holland. Ett danskt förlag har betalat ett sexsiffrigt belopp för rättigheterna till ”Fruset ögonblick”.

– Jag har knappt hunnit förhålla mig till det. Jag var inte alls förberedd på att den skulle sälja såpass bra. Men bortsett från att jag hoppas att de tycker att jag skrivit en spännande och bra historia funderade jag över om intresset beror på att jag skrivit om något typiskt svenskt. Utomlands kanske man tycker det är lite spännande och rentav exotiskt, säger Camilla Ceder.

Hon är klart ovan vid uppmärksamheten och säger att hon egentligen inte trivs i rampljuset. Det är själva skrivandet som drivit henne, inte drömmen om att bli en känd deckarförfattare i stil med Camilla Läckberg eller Liza Marklund. Redan som barn ville hon bli författare och i tonåren fyllde hon anteckningsbok på anteckningsbok med sina texter.

– Sedan hamnade jag i en period när jag helt enkelt hade för lite tid, jag var heltidsarbetande med småbarn och fick inte ihop det. Det tog ett tag innan jag förstod vad som fattades i mitt liv när jag inte hann skriva. Då bestämde jag mig för att stjäla mig tid för att göra det.

Hon skrev ett par timmar mitt på dagen när yngsta dottern sov och använde sedan kvällar och nätter till att väva samman historien om mordet på bilmekanikern Thomas Edell.

– Jag tror att jag blivit inspirerad av att det kommit så många bra deckare med nyanserade personporträtt. Åsa Larsson tycker jag är jättebra till exempel. Personligen gillar jag mer när deckare fokuserar på personerna och deras relationer. Men jag vill inte att det ska vara stereotypt, jag gillar inte när någon beskrivs som hjälte eller enbart ond.

Camilla Ceder har aldrig gått någon skrivarkurs, till vardags arbetar hon som kurator och socialarbetare i Göteborg. De yrkesmässiga erfarenheterna har kommit väl till pass i arbetet med boken.

– Att jobba med människor i utsatta situationer kräver att man har inställningen att alla går att förstå på något vis. Att människor är begripliga i relation till sin historia. Det finns gott och ont i alla och skriver man om människor som begår hemska handlingar blir det ännu viktigare att skapa förståelse för bakgrunden, säger Camilla Ceder.

Mer läsning

Annons