Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantbrukare siar om framtiden

Nu är årets lantbruksbarometer presenterad - temperaturmätaren för den gröna näringens tillstånd i Sverige. Igår diskuterades det och annat som rör framtiden av medlemmar ur LRF Jämtland.

Lantbruksbarometern är den största årliga undersökningen av tillståndet i svenskt lantbruk. Som grund ligger en SIFO undersökning som på uppdrag av LRF, Swedbank och LRF Konsult intervjuat några tusen svenska bönder om deras situation och framtidstro. Igår presenterades lantbruksbarometern under ett möte hos milkobönderna Birgitta Andersson och Mikael Olsson i Måläng. Trine Amundsen, regionchef LRF Jämtland och Håkan Nilsson, ordförande, siade om läget för jämtländska bönder och verkade positiva över den utveckling och framtid som väntar.

– Det har inte gått särskilt bra för lantbrukare de senaste åren men de flesta tror på ett bättre 2010. Speciellt jämtländska bönder har en stor framtidstro med känsla för det lokala. Det är glädjande att så många här är förändringsbenägna och investerar i nysatsningar för att utveckla sitt lantbruk, säger Trine Amundsen.

Med nysatsningar menas exempelvis investeringar i miljövänlig energiproduktion, genom att låna ut mark till vindkraft, satsa på biogas eller andra spännande affärsmöjligheter.

Trine Amundsen pratade också om en mer hoppfull inställning till egen livsmedelsframställning. Nu börjar lokala matproducenter känna stöd från konsumenter som blivit mer medvetna och villiga att handla närproducerat. Även om det fortfarande finns en bit kvar innan vinden vänder helt på marknaden.

– Det finns en skenhelighet i hur svenskar agerar som konsumenter. Många blir arga över dålig djurhållning, men när det kommer till kritan är det ändå priset som avgör och det gynnar inte bra djurhållning. Omkring elva procent av svenskars ekonomi går åt till mat, vilket egentligen är ganska lite. Då kan man fråga sig, är vi beredda att betala för ett hållbart samhälle? Det är ju just våra val som avgör hur det ska se ut i framtiden, säger Håkan Nilsson.

Enligt honom skulle den svenska livsmedelsproduktionen behöva fördubblas för att nyttja möjligheterna som finns och skapa nya jobbtillfällen. Men för att uppnå det krävs kunskap och medvetenhet hos konsumenterna. Det är den tankebanan som legat till grund för LRF:s nyaste satsning. Tillsammans med fotografen Jens Assur ger de ut en bokserie med syftet att inspirera till debatt om hur vi ska få miljön och ekonomin att fungera tillsammans. Serien kallas "Hunger" och speglar sådant som fattigdom, välfärd, mat och klimat med bild och text. Tre av fem böcker är redan publicerade och har skickats ut till opinionsbildare runt om i landet. Organisationen vill på så sätt medverka i en diskussion som berör alla, inte bara lantbruksbarometern.