Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länstrafiken ger inget specialerbjudande till Strömsund: "Take it or leave it"

Strömsunds kommun kommer inte få igenom sitt krav på ett ungdomskort för 13–19-åringar. Det är Länstrafikens vd Thomas Hägg tydlig med.
– Vi har ett erbjudande, "take it or leave it", säger han.

Sedan i april har Strömsunds kommun haft målet att införa fria bussresor för ungdomar mellan 13 och 19 år. Det går inte Länstrafiken med på, anledningen är att alla kommuner måste behandlas lika, förklarar Thomas Hägg.

– Vi kan inte göra någon skillnad, det är likställighetsprincipen som gäller. Alla måste ha samma förutsättningar. De har hittills inte velat gå med på det. De vill ha ett ungdomskort bara för dem som är mellan 13 och 19 år. Det kan inte vi gå med på eftersom ungdomar är 6-19 år enligt våra regler.

Läs även: Strömsunds kommunalråd om busskort till unga: "Länstrafiken måste förstå hur vår verklighet ser ut"

Även andra kommuner, som nu har infört kortet, har haft en del synpunkter, men Länstrafiken har ett erbjudande – för alla.

– Du kan inte köpa 0,8 liter mjölk heller. Ungdomskortet är ett kort för 6-19-åringar och det kan vi bara sälja om samtliga ungdomar i en kommun får det, säger Thomas Hägg.

Göran Bergström (S), kommunalråd i Strömsund, anser att alla ungdomar i kommunen inte kommer kunna använda kortet på grund av de geografiska förutsättningarna. Det argumentet köper inte Thomas Hägg.

– Det är ingen skillnad i Strömsund mot andra kommuner. Krokom, Strömsund och Härjedalen har samma typ av geografi, Berg också till viss del. Det finns även elever i Åre kommun som inte har tillgång till busstrafik. Men kortet är inte rättvist i den synvinkeln. Trafikutbudet i Östersund och Valsjöbyn är inte lika oavsett vilket kort man har. Det är inte så vi har lagt upp det heller, kortet ger en möjlighet för den som önskar att resa.

Något specialavtal kommer inte Strömsund att få, det är Thomas Hägg tydlig med. Men han vill väldigt gärna se att även Strömsund inför ungdomskorten.

– Vi vill ha med Strömsund, det är fullständigt självklart. Det är min "baby" i det här, att införliva ungdomskortet och göra det som en länsgrej.

Läs mer: Gratis busskort till ungdomar i Östersunds kommun

Gratis busskort för Ragundaungdomar blir verklighet

Här blir det gratis busskort för unga

Nu får Bräckes ungdomar fria bussresor

Bergs ungdomar får åka buss gratis

Äntligen klart med fria busskort