Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länstidningen vinner pris igen

Det blev ännu ett pris till Länstidningen i årets upplaga av European Newspaper Award.

Tävlingen där dagstidningar från hela Europa tävlar med sidor som ska fånga läsarens intresse.

Annons

De vinnande förstasidorna visar hur det såg ut dagen efter att Centrumpalatset brann i Östersund och när OS-hjältarna hyllades på Stortorget.

219 tidningar från 27 länder deltog i olika tävlingsklasser i tidningsdesign.

– Länstidningens framgång visar att även en mindre landsortstidning kan vara med och slåss bland de stora drakarna och i konkurrens med flera hundra andra, säger Lennart Mattsson, chefredaktör på LT.

– Det här visar också att vi jobbar i en kreativ miljö.

Kvällschefen PO Grönberg gjorde en av de vinnande sidorna. Agne Svärd som också är kvällschef gjorde den andra och han belönas för andra året i rad.

Att ta hand om material som redaktionen jobbat med under dagen, och göra det bästa av det på kvällen, är kvällschefens huvuduppgift liksom utformningen av förstasidan.

– Kul att vi vinner priser. Det ger uppmärksamhet på det vi gör och eftersom vi jobbar i team är alla vinnare av ett sånt här pris, säger PO Grönberg.

Han konstaterar att en storbrand i Östersund innebär att man kan lämna de normala mallarna och gå utanför ramen.

– Ett personligt initiativ från kollegan Jan Anderson gjorde att vi fick ett unikt bildmaterial att jobba med dagen efter branden, säger PO Grönberg.

Den dominerande bilden är tagen från helikopter. För att se brandskadornas omfattning krävdes det att man kom upp en bit i luften.

– Det var diskussioner om vi skulle hyra en helikopter på grund av kostnaden. Nu har vi kvitto på att det var rätt beslut och att god journalistik måste få kosta ibland, säger Jan Andersson som tog bilderna från helikoptern.

ÖP belönas för flera intressanta sidor i olika klasser och bland svenska dagstidningar har ÖP och LT stuckit ut i tävlingen genom att vinna priser flera år i rad.