Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen kan stoppa nya förskolor

Två nya förskolor är på gång i Åre kommun. På fredag avgör de styrande politikerna frågan. Men det finns en risk att länsstyrelsen sätter käppar i hjulen.

Större barnkullar i kombination med föräldrars ökade behov av barnomsorg har lett till ett högt tryck på förskolorna i Åre kommun. Men nu finns ett konkret förslag som kan innebära att åtta nya förskoleavdelningar ska byggas.

Barn- och utbildningskontorets plan är att fyra av avdelningarna byggs vid Stamgärde skola i Undersåker. Det skulle i så fall innebära att det Gula huset måste rivas för att ge plats åt den nya byggnaden. Marken intill den befintliga förskolan Ql har också diskuterats men kommunens tjänstemän anser att det första alternativet är bättre, bland annat ur en ekonomisk synvinkel. En uppskattad kostnad för bygget av en ny förskola i Undersåker beräknas till cirka 18 miljoner kronor.

De andra fyra avdelningarna föreslås byggas mellan Åre gamla kyrka och förskolan Filuren. Valet av tomtmark för en ny förskola där är dock inte helt oproblematisk. Den gamla kyrkan och marken runtikring ingår i riksintresset för kulturmiljövåd i Åredalen. Länsstyrelsen konstaterar i ett yttrande att byggandet av en förskola skulle riskera att skada det riksintresset.

På fredag avgör politikerna i kommunstyrelsen hur kommunen ska gå vidare med planeringen av de båda förskolorna.