Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen kan inte ge tillträdesförbud i Storulvån – vädjar om hänsyn

Allt fler vill njuta av våren till fjälls, men under renarnas kalvningsperiod kan det ställa till stora problem. Länsstyrelsen i Jämtland vädjar nu till besökare att visa mer hänsyn.

Storulvåområdet i västra Jämtland nås lätt med bil och lockar många besökare, inte minst under maj. Men det är också renarnas kalvningsland, och vajorna kalvar nu. Länsstyrelsen har informerat allmänheten om hur viktig det är att inte störa vajorna, men utan synbar effekt.

Läs även: Friluftsliv och renskötsel i krock kring Storulvån

– En av renskötarna noterade efter förra helgen att det var väldigt mycket folk ute, och att hans GPS-försedda renar rört sig tre mil. Det gör inte en vaja med nyfödd kalv. Tusentals renar har förmodligen blivit rejält skrämda och gett sig iväg. Följden blir att många vajor kastar eller förlorar sin kalv, säger Ruona Burman, chef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Det finns inte några lagliga möjligheter att stänga av ett område för att freda vajorna.

– Vi kan besluta om tillträdesförbud när det gäller vilda djur, men renar räknas som tamdjur.

Återstår alltså att åter vädja till skidåkare och hundspannsförare att hålla stort avstånd till renarna, hålla hundar kopplade och helst välja ett fjällområde där renarna inte uppehåller sig.

– Vi tror att besökarna inte förstår hur känsliga djuren är. Renskötarna själva bevakar renarna på kilometeravstånd, säger Ruona Burman.

KRÖNIKA: Är ni fega och lata skidåkare i fjällen?