Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen får inte bevilja rovdjursjakt

Länsstyrelsen i Jämtlands län förlorar vid årsskiftet sin rätt att besluta om jakt på rovdjur. Naturvårdsverket tar över handläggandet.

Annons

Från den 1 januari så saknar länsstyrelsen i länet rätten att besluta om såväl licensjakt som skyddsnatt på rovdjuren björn, varg, järv och lo.

Tidigare har den lokala myndigheten haft en delegering om dessa beslut men eftersom Naturvårdsverket inte förnyat den så förfaller den vid årsskiftet.

Vid eventuella skyddsjaktsansökningar ska alltså ansökan ställas till Naturvårdsverket.

– Detta ska inte innebära någon längre eller krångligare handläggning än i dag, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande. Och det är fortfarande vår personal som kommer att besiktiga skador och utföra nödvändig dokumentation i samband med skyddsjaktärenden, tillägger Mikael Wallén.

Om Naturvårdsverket skulle besluta om en fortsatt delegering av besluten som rör jakt på rovdjur återgår beslutshandläggandet återigen till länsstyrelsen. Detta beräknas enligt pressmeddelandet ske under början av nästa år.

Enligt det beslut om en ny rovdjurspolitik som fattades i riksdagen i december så ska mer beslutsrätt kring rovdjuren läggas ut på de lokala myndigheterna i stället för Naturvårdsverket.