Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Länsstyrelsen borde lyssna på Sametinget”

Sametinget tog i november 2009 ett beslut i plenum att utslaktning av renar ska ske procentuellt. Ändå riskerar sex renägare att bli utdömda vite för att de inte reducerat antalet renar.

Sametingpolitikern Lars-Jonas Johansson vill nu att sametingets styrelse ska agera.

Sex renägare i samebyn Ruvhten Sijte är föremål för prövning av utdömande av vite på grund av att de inte reducerat antalet renar enligt Länsstyrelsens föreläggande.

De sex renägarna ska vardera betala mellan 13 420 och 607 560 kronor, sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor om de förlorar i rätten.

Sametingpolitikern Lars-Jonas Johansson, SAMERNA, uppmanar nu Samtingets styrelse att agera mot Länsstyrelsen och att stödja de enskilda renägare som riskerar att bötfällas för att de vägrar slakta ut sin renhjord.

Sametinget tog i november 2009 ett beslut i plenum som innebär att utslaktning av renar i en sameby på grund av ett för högt renantal, skall ske procentuellt och därmed belasta alla renägare inom samebyn.

Sametingets plenum är det högsta samiska beslutande organet i Sverige. Plenums beslut är därför att betrakta som det samiska folkets yttersta vilja i svenska Sapmi.

– Länsstyrelsen i Jämtland borde därför hörsamma Sametingets inställning i samiska frågor av principiell natur som denna. Sametingets styrelse bör snarast uttala skarp kritik mot Länsstyrelsen i Jämtland, och kräva att Länsstyrelsen omprövar sitt ställningstagande i frågan om hur utslaktning av renar i Ruvhten Sijte skall ske, säger Lars-Jonas Johansson.

Lars-Jonas Johansson menar att om Länsstyrelsen i Jämtland hade respekterat renskötseln som näring, på samma sätt som övriga näringars företag i Jämtland, hade troligen aldrig ett beslut som detta fattats.

– Detta som nu håller på att ske i Ruvhten Sijte med statens hjälp, är ytterligare ett levande exempel på att Sverige inte respekterar sitt urfolks rättigheter år 2010, säger Lars-Jonas Johansson.