Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen avgör valpens framtid

I ösregn och åska satt den lilla hundvalpen fastkopplad sex timmar utanför en krog i Östersund. Enligt ögonvittnen var hunden genomblöt, kall och rädd. Polisen hämtade hunden sent på lördagskvällen.

Nu håller den på att repa sig, men den var mycket medtagen när jag fick hand om den, säger valpens tillfälliga matte.

Annons

Som Länstidningen skrev i måndagens tidning var det några boende mitt emot en krog i centrala Östersund, som uppmärksammade att en hundvalp satt fastbunden vid en stolpe på samma ställe timme efter timme utan att någon tog notis om den. När det sedan började regna kraftigt och fortfarande var det ingen som förbarmade sig över valpen så kontaktades polisen. Enligt uppgift hade hunden då suttit fast vid stolpen i sex timmar. När polisen hämtade valpen så var den helt slut och somnade direkt under en filt.

– Det här kallar jag grovt djurplågeri, säger ägaren av det hunddagis där valpen nu blivit inackorderad.

Det var vid tretiden på natten mot söndagen som hon fick ta hand om valpen.

– Den var då mycket medtagen. Jag var mest orolig för att den dragit på sig lunginflammation eftersom den var så nedkyld. Men som det ser ut nu har den klarat sig.

Hunddagisets ägare tror att valpen är 3,5 -4 månader och hon tycker att den är alldeles för mager.

– Den borde väga ett par tre kilo till för att hålla normal vikt, säger hon.

Ägaren är dessutom mycket upprörd över hur någon kan behandla en liten hundvalp så illa.

– Det här tycker jag är grovt djurplågeri. Att låta en hund plågas medan man själv sitter på krogen är mycket upprörande.

Valpen var märkt med ett chip i nacken men på Jordbruksverket finns ingen med det numret registrerat.

– Det är ingen större idé att märka hunden om inte papperen skickas in.

Det är nu länsstyrelsen som har valpens framtida öde i sin hand.

– Vi kommer att göra en utredning om vad som hänt och varför. När den är klar kommer vi bestämma om ägaren ska få tillbaka sin valp. Andra alternativ är försäljning, överlåtning eller avlivning, säger Åsa Regnander-Dahl, biträdande länsveterinär på länsstyrelsen.