Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen ändrar sig om fjälljakten

Tåssåsenmodellen för fjälljakt blir kvar. Länsstyrelsen ändrar sitt beslut och tycker det är allvarligt att berörda parter inte fått tillfälle att yttra sig.

Modellen för fjälljakt inom Tåssåsens samebys område av det statliga renbetesfjället plockades bort i förbifarten när Rennäringsdelegationen beslutade om årets ramvillkor. Ledamöterna i delegationen var inte medvetna om att modellen avskaffades när de fattade beslutet.

Länsstyrelsen omprövar nu beslutet och låter Tåssåsenmodellen vara kvar. Åtminstone jaktåret 2014/2015.

Eftersom Tåssåsens sameby inte har fått tillfälle att yttra sig om de förändrade omständigheterna i de nya ramvillkoren ser Länsstyrelsen allvarligt på sitt misstag.

"Att inte höra en berörd part innan ett beslut, har bedömts som ett så allvarligt fel att beslut som fattats inte ska ha bäring, utan det upphävs för ny handläggning", skriver länsstyrelsen i sin omprövning.

– Jag har full respekt för en myndighet som kan ändra sig när de ser att något blivit fel, säger Olof T Johansson på jaktföreningen Giehrens hemsida. Föreningen sköter fjälljakten inom Tåssåsens sameby.

Jakttillstånden för Tåssåsens sameby kommer att hanteras genom lottning på en hemsida som öppnas i länsstyrelsens regi.