Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länssegrar när 1:a majtrofén bytte skepnad

/

Den alpina säsongen avslutades med dunder och brak i Tänndalen i helgen. 1:a majtrofén tog på sig en ny kostym och en länsåkare vann Svenska cupen i skicross.

Annons

Parallellslalom stod på schemat när den 49:e upplagan av 1:a majtrofén presenterade ett nytänk.

– Det här är en bra grund att stå på inför nästa år, då vi firar 50 år, säger tävlingsledaren Nike Bent.

Försöket med parallellslalom föll så väl ut att arrangörerna kommer att köra samma upplägg även nästa år.

– Min tanke när vi ändrade var att göra något annorlunda för att få fler deltagare. Parallell är en spännande gren, både för publik och åkare, menar Nike.

Hur tycker du att utfallet blev?

– Jo, men vi har sett många glada barn. Det har varit bra. Vi har fått mycket beröm. Visst har vi gjort misstag, men det är en bra grund att stå på inför nästa år.

Sundsvall och Lidingö var bäst med två klassegrar var, bland annat i damklassen, där förra landslagsåkaren Veronica Smedh vann.

Länet fick två klassegrar. Duveds Noomi Carle vann F16, medan Vemdalens Kevin Lundqvist – som har haft en stark avslutning på säsongen – tog hem P14. Men det var fler länsåkare som presterade i pisten.

Parallellt med 1:a majtrofén kördes svenska cupen och ungdomstävlingar i skicross. Dessutom var det fritt fram att testa på skicross som har blivit en allt större alpin gren under de senaste åren, inte minst tack vare svenska stornamn som världscupsvinnaren Anna Holmlund, som vann båda helgens tävlingsdagar.

Men Svenska cupen vanns av en yngre förmåga: Lisa Andersson från Gävle, efter en jämn kamp med Stockholmstjejen Alexandra Edebo. På herrsidan var det Alexander Lindquist från Mora som vann båda dagarna. Edsåsdalens Erik Mobärg, från Undersåker, kom tvåa på fredagen och på lördagen var det Morasonen Axel Frost som tog andraplatsen. Vinnare i Svenska cupen blev, med den avslutande andraplatsen på fredagen, länsåkaren Erik Moberg.

När helgen var slut, kunde Nike Bent pusta ut.

– Det har varit jäktigt, men jättekul.

Den förra världsstjärnan (hennes bästa merit är en andraplats från VC-störtloppet i Bad Kleinkirchem, 2006) berättar att man nästa år ska "slå på stora trummen".

– Då firar vi 50 år och då ska vi bjuda in kändisar från förr.

Fotnot: 1 majtrofén är den alpina säsongsfinalen i Sverige och samlar åkare från hela landet.

Resultat Svenska cupen skicross:

Damer

1) Lisa Andersson 630 p

2) Alexandra Edebo 620 p

3) Veronica Edebo 460 p

Herrar:

1) Erik Mobärg 700 p

2) Alexander Lindquist 465 p

3) Axel Frost 410 p

Annons