Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länssångare firar berömt tonsättarhem

I år fyller Sommarhagen 100 år. Jubileet firas med en stor gratiskonsert i Frösö kyrka på söndag eftermiddag.

Annons

Sångarna Lena Moén, Peter Mellgren, Mikael Stenbaek och Anders Larsson kommer att bjuda på många av tonsättaren Wilhelm Peterson-Bergers bästa låtar.

– Det blir gott och blandat. Konserten avslutas med "Soluppgång", som PB skrev för att ära sitt hem Sommarhagen. Från början var låten skriven för storkör, men vi kör den bearbetade versionen för fyra röster, som kompositören Hans- Erik Dahlgren gjorde 2006, säger Lena Byström, producent för konserten och styrelseledamot i PB stiftelsen.

Det är en stark kvartett som publiken får möta. Flerfaldigt prisade operasångaren Anders Larsson har etablerat sig som en av Sveriges ledande barytonsångare med hela Europa som arbetsfält. Han har bland annat framträtt på Gran Teatre del Liceu i Barcelona och La Monnaie i Bryssel.

Kontratenoren Peter Mellgren har en bachelorexamen i klassisk sång från Trondheims musikkonservatorium. På meritlistan finns bland annat en konsert med Trondheim symfoniorkesters vokalensemble på nord-norska operan.

Omtyckta kantorn och sopransolisten Lena Moen har fått flera kulturpriser. När hon inte undervisar på Birka folkhögskola och Kulturskolan i Östersund turnerar hon runt. Hon har till exempel arbetat med Svenska Barockorkestern och Nordiska Kammarorkestern.

Tenorsolisten Mikael Stenbaek är en flitigt anlitad konsert-, oratorie- och kyrkosångare, verksam både i och utanför landet.

De tre förstnämnda är bördiga från länet medan Stenbaek har rötterna i Stockholm.

Vid pianot sitter Stefan B Nilsson och konferencier blir Göran Modén, engagerad PB-kännare. Modén kommer att berätta skrönor och historier om Sommarhagen och även avslöja varför PB valde just Frösön som plats för sitt hus.

– Sommarhagen är det enda nu öppna tonsättarhemmet som man bedriver som ett museum i Sverige. Sett ur det perspektivet har Peterson-Berger satt länet på kartan, säger Lena Byström och tillägger att hela tänket kring Sommarhagens arkitektur, färgval och naturomgivningar är intressant. PB bestämde själv i detalj hur huset skulle se ut och det speglar i mångt och mycket hans egen personlighet.

– Det fanns både el och toalett i huset, trots att det först bara användes som sommarbostad. PB var före sin tid, säger Lena Byström.