Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länspremiär i helgen för framtidens film

Järpen bio blir på söndag först i länet med att visa 3D-film. På vita duken syns då en helt ny animerad värld i form av den amerikanska filmen ”Avatar”.

– Fantastiskt, vi är jätteglada. Det här öppnar många möjligheter för oss, säger Åsa Persson, från Järpens kulturförening.

Annons

Att en liten, ideellt driven biograf som Järpen får möjlighet att rulla igång filmen ”Avatar” i 3D-format på söndag beror på att kulturföreningen fått närmare en miljon i stöd av dels Svenska filminstitutet, som bidragit med 450 000 kronor, och dels av Åre kommun, som gett ytterligare 400 000 kronor i bygdemedel.

Nu vill medlemmarna i föreningen göra det så kallade Ordenshuset, där bland annat bion, ungdomsgården och kulturföreningen är inhysta, till ett stort kulturhus. Den nya digitala tekniken har satt fart på tankarna och planerna inför framtiden.

– Om vi skaffar parabol kan vi köra livesändningar med opera eller sport. Det skulle även vara kul att göra en filmfestival med lokalproducerad film. Det görs till exempel mycket ung skidfilm här, säger Åsa entusiastiskt.

Söndagens visning är prissänkt eftersom den betraktas som en smygstart, men också för att man vill locka dit folk. Nästa vecka visas ”Sex and the city” under två kvällar, men sedan tar Järpens bio sommarlov. I augusti börjar man sedan visa film enligt ett mer fast schema. Åsa är imponerad av 3D-teknikens kvalitet och tror att många som ännu inte sett film i det formatet kommer att bli överraskade av vad som faktiskt går att göra nu. Film är mer levande än någonsin.

– Det är jättehäftigt. Fastän jag har sett ”Det regnar köttbullar” tre gånger hoppar jag fortfarande till när en köttbulle kommer farande rakt emot en. Vi har sagt att vi borde ha fler matinéer eftersom barnfilmer ofta innehåller den typen av effekter. Det är otroligt fränt, säger Åsa.