Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolismästaren: Alla behandlas lika

– Naturligtvis har vi en policy som vi följer när det gäller omplaceringar, säger läns- polismästaren Stephen Jerand, på frågan om vem som beslutar om någon anställd inom polisen har begått ett misstag i tjänsten

Annons

Han säger också att själva beslutet tas av honom i samråd med den misstänktes närmaste chefer, men själva utslagsrösten har alltså han själv.

Behandlas alla lika?

– Självklart, säger Jerand. Men visst ser vi på vilken funktion den misstänkte har. I det här fallet jobbade polismannen som vakthavande befäl, vilket är ett mycket ansvarsfullt uppdrag och innebär ett stort ansvar. Då kanske man kan kräva mer av någon som har den befattningen. Dessutom går det inte att jämföra olika förseelser. För varje fall som undersöks så blir det en enskild prövning.

Om Lundberg frikänns, får han då skadestånd eller sitt jobb tillbaka?

– Lägger förundersökningsledaren ner fallet eller om han frikänns i en rättegång så blir det en arbetsrättslig prövning. Om Lundberg då ska få tillbaka jobbet tar jag ställning till då. Något skadestånd är inte aktuellt, säger Stephen Jerand.

Jerand säger också att Lundbergs närmaste chefer har haft kontakt med honom under hela tiden som utredningen pågått.

Angående uppgiften i gårdagens artikel om att facket inte hört av sig till Mikael Lundberg, säger fackordförande i polisförbundet Jämtland, Sven-Erik Svensson att det inte stämmer.

– Vi har haft kontakt, men mer vill jag inte kommentera, säger han.

Mer läsning

Annons