Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länskulturchefen: ”Det är viktigt att vi också sparar”

/

– Det blir tufft men det är viktigt att vi sparar på Länskulturen precis som inom alla andra verksamheter.

Annons

Länskulturchef Ingrid Printz svarar diplomatiskt på frågan om vad landstingets föreslagna besparingar kommer att få för effekter för kulturlivet i länet.

Hon konstaterar att hennes avdelning, precis som alla andra avdelningar inom landstinget, själva tagit fram besparingsförslagen, och att de följaktligen måste tro att de är möjliga att genomföra.

Men att lägga ner projektet ”Kultur i vården” och sluta med musikframträdanden i vården, är det försvarbara besparingar, tycker du?

– Vi ska inte sluta att förse vården med kultur.

– Vad gäller det speciellt ”Kultur i vården”-projektet så handlar det om att projektledaren är på väg att gå i pension och då ser vi en möjlighet att spara in på hennes tjänst. Men vi ska naturligtvis se hur vi kan göra för att erbjuda kultur i vården på andra sätt, till exempel genom att lägga ansvaret på vår scenkonstavdelning Estrad Norr.

Avgående projektledaren Ulla-Britta Johansson har också svårt att tro att hela verksamheten ska ta slut i och med att hon slutar på landstinget.

– För övrigt tänker jag ta med min verksamhet och fortsätta arbeta med kultur i vården i ett eget företag. Och jag är optimistisk och tror att det finns en vilja ute i verksamheten att fortsätta erbjuda kultur till gamla och sjuka.

Lite större oro för vad landstingets besparingar ska få för effekter hittar man hos Riksteatern Jämtland/Härjedalen, som har till uppgift att förse barn och ungdom i hela länet med bra teater. Landstingets bidrag föreslås minskas med 300 000 kronor per år, vilket är en ganska stor del av länsföreningens totala budget.

Risken är att man måste skära ner på utbudet:

– Vi ligger högt i jämförelse med andra län i Norrland. 2008 subventionerade vi 65 föreställningar som sågs av sammanlagt 4 391 barn i länet. Frågan är om vi kan ligga kvar på den nivån, säger Elisabeth Fröling, som är en av Riksteatern Jämtland/Härjedalens två teaterkonsulenter.

Föreningens ordförande Pelle Eriksson är också oroad:

– Teater för barn är viktigt och vi vill helst slippa skära ner för mycket på utbudet. Vi har inte hunnit diskutera besparingsförslagen i styrelsen än men som jag ser det kan det finnas en risk att vi måste dra in på en konsulenttjänst.

Mer läsning

Annons