Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länskommun sämst i landet

5 752 länsbor får rösta för första gången i årets val. Det var stora skillnader på hur de unga länsborna utnyttjade sin rösträtt i valet 2010. En kommun var sämst i landet.

Nästan 100 000 länsbor är röstberättigade i valet på söndag. Mer än hälften finns i Östersund, 47 575 personer. Av dessa är 2 903 personer förstagångsväljare. Valdeltagandet bland förstagångsväljare ökade i nästan alla länskommuner i valet 2010. I Härjedalen minskade det lite – i Krokom störtdök det.

2006 låg valdeltagandet bland Krokoms förstagångsväljare på 65 procent – 2010 hade det minskat till 42 procent. Detta gjorde att Krokom hade lägst valdeltagande bland förstagångsväljare av alla svenska kommuner. Detta är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som presenterar dessa siffror.

Högsta totala valdeltagande fanns i Östersunds kommun, i valkrets Östersund 19. Där utnyttjade 88,2 procent av väljarna sin rösträtt. Lägst notering fanns i Bräcke kommun, i valkrets Bräcke 1. Där röstade bara 67,9 procent av de röstberättigade.

Den största andelen av länets röstberättigade i årets val finns i åldersgruppen 65 år och äldre, nästan 30 procent. Den yngsta väljargruppen, 18-29 år, är också den minsta – 17,8 procent av länets röstberättigade.